2020. január 29., Adél
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Flygskam: gondolkodjunk, mielőtt repülnénk

A repülés az egyik leggyorsabb, ugyanakkor a legszennyezőbb módja a közlekedésnek. Svédországban ezért is indult útjára a flygskam elnevezésű mozgalom, amely arra buzdít, mielőtt repülőjegyet veszünk, gondoljuk végig, nem tudnánk-e másik közlekedési mód mellett dönteni. 

A repülés a legszennyezőbb közlekedési mód, átlagosan 285 gramm szén-dioxid-kibocsátással kilométerenként. Svédországban ezért egyre többen döntenek úgy, hogy nem a levegőbe emelkedve indulnak útnak, hanem vonatra, esetleg buszra szállnak, legyen szó nyaralásról vagy akár üzleti útról.

A repülés a közlekedés egyik legszennyezőbb módja Fotó: Pixabay

Aki csatlakozik a Flygskam (angolul ez annyit tesz: flight shaming, vagyis repülésbűntudat) mozgalomhoz – amelynek két fő szószólója Bjorn Ferry sílövő olimpikon és Greta Thunberg klímaaktivista –,

fontosnak tartja, hogy ne a saját kényelmét, hanem a bolygó igényeit helyezze előtérbe, adott esetben lemondások árán is.

Egyre több svéd híresség is felhívja a figyelmet a kezdeményezésre, #flygskam és #stayontheground jelszavakkal buzdítva követőit a repülős utazások csökkentésére. A mozgalom amellett, hogy fontos környezettudatossági szempontokra hívja fel a figyelmet, jól illeszkedik az északi országok slow szemléletébe is, amely a felgyorsult 21. században az elcsendesülést, a pillanatban való jelenlétet állítja a középpontba.

Neked ajánljuk
Két év múlva már csak villanybuszok állíthatók forgalomba a hazai tömegközlekedésben Újabb elektromosautó-megosztó terjeszkedne Európában A Subaru is villanyra vált Kizöldül az amerikai PepsiCo Algapavilon hozta el a természet üzenetét Davosba
Tovább a forrásra: budapestwatersummit.hu
Vissza
Hírfolyam