2020. szeptember 26., Jusztina, Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Flygskam: gondolkodjunk, mielőtt repülnénk

A repülés az egyik leggyorsabb, ugyanakkor a legszennyezőbb módja a közlekedésnek. Svédországban ezért is indult útjára a flygskam elnevezésű mozgalom, amely arra buzdít, mielőtt repülőjegyet veszünk, gondoljuk végig, nem tudnánk-e másik közlekedési mód mellett dönteni. 

A repülés a legszennyezőbb közlekedési mód, átlagosan 285 gramm szén-dioxid-kibocsátással kilométerenként. Svédországban ezért egyre többen döntenek úgy, hogy nem a levegőbe emelkedve indulnak útnak, hanem vonatra, esetleg buszra szállnak, legyen szó nyaralásról vagy akár üzleti útról.

A repülés a közlekedés egyik legszennyezőbb módja Fotó: Pixabay

Aki csatlakozik a Flygskam (angolul ez annyit tesz: flight shaming, vagyis repülésbűntudat) mozgalomhoz – amelynek két fő szószólója Bjorn Ferry sílövő olimpikon és Greta Thunberg klímaaktivista –,

fontosnak tartja, hogy ne a saját kényelmét, hanem a bolygó igényeit helyezze előtérbe, adott esetben lemondások árán is.

Egyre több svéd híresség is felhívja a figyelmet a kezdeményezésre, #flygskam és #stayontheground jelszavakkal buzdítva követőit a repülős utazások csökkentésére. A mozgalom amellett, hogy fontos környezettudatossági szempontokra hívja fel a figyelmet, jól illeszkedik az északi országok slow szemléletébe is, amely a felgyorsult 21. században az elcsendesülést, a pillanatban való jelenlétet állítja a középpontba.

Neked ajánljuk
Az amerikaiak zömét kevésbé érdekli a közlekedés károsanyag-kibocsátása Egyetlen töltéssel akár 500 kilométert is elmehetnek a DAF villanykamionjai Már készül az önvezető villanyautóknak szánt alagútrendszer Kreatív alkotások vécépapír-gurigából Kaliforniában 2035-től csak tisztán elektromos autókat lehetne forgalmazni
Tovább a forrásra: budapestwatersummit.hu
Vissza
Hírfolyam