2019. november 15., Albert, Lipót
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ön tudja, hogy hány darab elektromos töltőállomás van már hazánkban?

Idehaza is egyre több villanyautót láthatunk az utakon; ráadásul az elektromos járgányok elterjedéséhez nélkülözhetetlen töltőállomások száma is szépen gyarapszik: idén áprilisig 470 engedélyköteles „villanykutat” helyeztek üzembe, a töltőállomásokhoz tartozó kútfejek száma pedig már meghaladja a 800-at.

Az elektromos autók töltését szolgáló töltőállomások üzemeltetése engedélyköteles tevékenység, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) által kiadott engedély alapján lehet végezni, amennyiben az üzemeltetés gazdasági haszonszerzésre irányul.

A hazai elektromobilitás fejlődése csak a megfelelő töltőinfrastruktúra kiépítése és rendelkezésre állása mellett valósulhat meg.

Elektromos autók töltődnek egy debreceni töltőállomáson Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

2016. január 1. óta az üzleti célú elektromosgépjármű-töltés és a töltők üzemeltetése engedélyköteles tevékenység, az engedélyt a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal adja ki.

A lakossági fogyasztók és a nem lakossági felhasználók esetében a saját mért felhasználói berendezésén keresztül történő töltés ugyanakkor nem engedélyköteles. A MEKH eddig összesen 844 db töltőállomás létesítésére adott ki engedélyt. 2019 áprilisáig 470 darab elektromos töltőpontot helyeztek üzembe, ezekhez összesen 858 darab kútfej tartozik.

Neked ajánljuk
A német kormány a gyártókkal is megállapodott az elektromos autózás támogatásáról A svédek is piacra dobják a saját villanyautójukat Így néz ki a jövő villanyautója Az alma a nyerő Vízhiány és tömeges migráció
Tovább a forrásra: alternativenergia.hu
Vissza
Hírfolyam