2020. január 18., Piroska
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Fullasztó szmog: az önjáró villanytaxik jelenthetik a megoldást?

Tény, hogy a nagyvárosok fullasztó, szmogos levegője komoly egészségügyi problémákat okozhat. A Michigani Egyetem kutatói szerint azonban az elektromos önjáró taxiflotta használatával a hagyományos gépkocsikéhoz képest akár 87 százalékkal csökkenthető lenne az üvegházhatású gázok kibocsátása.

A Transportation Research Part D: Transport and Environment című folyóiratban bemutatott tanulmányukban az amerikai egyetem és a Ford Motor autógyártó cég kutató- és innovációs központjának kutatói kimutatták, hogy egy elektromos önjáró taxiflotta bevezetése 60 százalékkal csökkentené az üvegházhatású gázok kibocsátását a jelenleg magántulajdonban lévő, ember vezette gépkocsikkal szemben.

A taxiflotta önjáró természetéből adódóan azonban akár 87 százalékos is lehet a csökkenés.

Elektromos önjáró taxikkal lehetne csökkenteni a városokban az üvegházhatású gázok kibocsátását Fotó: Unsplash

„Önjáró gépkocsiflottával olyan előnyre teszünk szert az üvegházhatású gázok kibocsátását illetően, amely egy hagyományos taxiflottával nem létezik. Az önjáró flotta olyan képességei, mint a gépkocsik egyenletesebb gyorsulása, a gépkocsik közötti kommunikáció és az infrastruktúra, fokozzák ezt az előnyt” – mondta Gregory Keoleian, a tanulmány egyik szerzője.

„Egy önjáró taxiflotta további fenntartható javulásokat is hozhat olyan közvetlen hatásain keresztül, mint a flotta nagysága, a parkolási és az akkumulátortöltő infrastruktúra. Ha nagyobb a gépkocsik kihasználtsága, többen utaznak általa, a flotta nagyságát csökkenteni lehet, csakúgy, mint a parkolási terheket, és a flottát rendszeresen meg lehet újítani újabb hatékony technológiákat alkalmazva” – tette hozzá Jim Gawron, a tanulmány társszerzője.

Neked ajánljuk
Két év múlva már csak villanybuszok állíthatók forgalomba a hazai tömegközlekedésben Újabb elektromosautó-megosztó terjeszkedne Európában Ismét karácsonyi díszben rója Budapest utcáit az elektromos taxi Attenborough szerint Kína tehetne a legtöbbet a felmelegedés elleni küzdelemben (videóval) Kényeztesd madárkaláccsal az etető népét!
Tovább a forrásra: alternativenergia.hu
Vissza
Hírfolyam