2020. augusztus 7., Ibolya
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A németek már a sínek átfestésével kísérleteznek

A világnak el kell kezdenie alkalmazkodni a globális felmelegedéshez. A német vasúttársaság már a sínek fehérre festésével kísérletezik, hogy megelőzzék az acél deformálódással fenyegető felhevülését hőség idején.

A Deutsche Bahn (DB) német vasúttársaság mellett az ausztriai és a svájci vasúttársaságok is tesztelnek fehérre festett sínszálakat. A több szakaszon folytatott vizsgálatok kimutatták, hogy

a fehér sínek 5-7 Celsius-fokkal kevésbé forrósodnak fel a kánikulában, mint a kezeletlen, sötét színűek.

„A világos színek növelik a felület fényvisszaverő képességét. Nem véletlen, hogy a napsugaras Görögországban sok helyen látni fehérre mázolt épületeket” – mondta Stefan Emeis, a karlsruhei műszaki egyetem (Karlsruher Institut für Technologie – KIT) szakértője.

 A sínek fehérre festésével kísérletezik a német vasút Fotó: Flickr

Németországban múlt héten többször is megdőlt a 2015-ben regisztrált 40,3 Celsius-fokos melegrekord, az új történelmi csúcs több mint 2 fokkal magasabb, 42,6 Celsius-fok. A rendszeres időjárási adatfelvétel csaknem 140 éves történetében először mértek 42 fok feletti hőmérsékletet.

Neked ajánljuk
A vonat nem vár: Ausztriában a vasút kiválthatja a repülőt Villanykutakat telepít az Amazon Németországban Budapesti? Ha igen, szánjon erre a kérdőívre néhány percet Rangos díjat nyert a pitypangból készült kerékpár-gumiabroncs Egyetlen napijeggyel bejárhatjuk az egész Dunakanyart
Tovább a forrásra: alternativenergia.hu
Vissza
Hírfolyam