2020. január 19., Márió, Sára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A németek már a sínek átfestésével kísérleteznek

A világnak el kell kezdenie alkalmazkodni a globális felmelegedéshez. A német vasúttársaság már a sínek fehérre festésével kísérletezik, hogy megelőzzék az acél deformálódással fenyegető felhevülését hőség idején.

A Deutsche Bahn (DB) német vasúttársaság mellett az ausztriai és a svájci vasúttársaságok is tesztelnek fehérre festett sínszálakat. A több szakaszon folytatott vizsgálatok kimutatták, hogy

a fehér sínek 5-7 Celsius-fokkal kevésbé forrósodnak fel a kánikulában, mint a kezeletlen, sötét színűek.

„A világos színek növelik a felület fényvisszaverő képességét. Nem véletlen, hogy a napsugaras Görögországban sok helyen látni fehérre mázolt épületeket” – mondta Stefan Emeis, a karlsruhei műszaki egyetem (Karlsruher Institut für Technologie – KIT) szakértője.

 A sínek fehérre festésével kísérletezik a német vasút Fotó: Flickr

Németországban múlt héten többször is megdőlt a 2015-ben regisztrált 40,3 Celsius-fokos melegrekord, az új történelmi csúcs több mint 2 fokkal magasabb, 42,6 Celsius-fok. A rendszeres időjárási adatfelvétel csaknem 140 éves történetében először mértek 42 fok feletti hőmérsékletet.

Neked ajánljuk
350 új elektromos töltőpontot adott át az Opel Németországban Téli melegrekordot mértek egy norvég városkában Nem csak szavakban zöldül a Visa Virágos hangulatban, műanyag nélkül Több ezer éves vírusok kerülhetnek felszínre az ősi gleccserek olvadásával
Tovább a forrásra: alternativenergia.hu
Vissza
Hírfolyam