2022. július 3., Kornél, Soma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Európában is zöld lámpát kapnak az alternatív hajtású autók

A Transport & Environment (T&E) környezetvédelmi egyesület tanulmánya szerint az elkövetkezendő öt évben a villanyautók hatalmas piaci részesedésre tehetnek szert Európában. Az akkumulátorral hajtott és plug-in hibrid járművek előreláthatólag 2025-re több mint négymillió darabbal meghatszorozódnak.

A tanulmány szerzői átfogóan kielemezték az autógyártók terveit. Ezek a cégek összesen 145 milliárd eurót (mintegy 47 538 milliárd forintot) fektetnek az elektromobilitásba, és a következő időszakban rengeteg új modell kerül piacra.

A kínálat jövőre 60 és 176 különböző modellre tehető, míg 2021-re már 214-re.

Ebbe a számba beletartoznak a tisztán elektromos járművek, a plug-in hibridek és az üzemanyagcellák is, utóbbiak jelentősége azonban belátható időn belül nem lesz túl nagy.

Egyre több alternatív hajtású autó lesz az európai utakon Fotó: Pixabay

A Volkswagen-konszern például 2025-ig nagyjából 50 különböző elektromos autót kínál majd. A francia PSA 23, míg a Daimler 17 modellt tervez. A tanulmány szerint az offenzíva legfőbb oka, hogy az EU folyamatosan szigorítja károsanyag-kibocsátási határértékeit, minek nyomán a gyártóknak 2020–21-ig átlagos szén-dioxid-kibocsátásukat kilométerenként 95 grammra kell csökkenteniük. 2018-ban még jóval a küszöbérték felett voltak a konszernek, és ha továbbra is így marad, jelentős büntetésekre számíthatnak.

Az elektromobilitás nagyfokú növekedése természetesen a hagyományos meghajtás rovására megy. A tanulmány szerzői szerint ez abból származtatható, hogy az autógyártás a legtöbb EU-tagállamban az elvárt szint alatt marad. Így van ez Németországban, a legfontosabb gyártó országban is.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: autopro.hu
Vissza
Hírfolyam