2020. július 15., Henrik , Roland
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Napelemes hajóval a Föld körül

Első külföldiként, fosszilis üzemanyagok használata nélkül akar győzni Alex Thomson a 2020/2021-es Vendée Globe francia földkerülő vitorlásversenyen. A brit versenyző napelemes hajója mintegy 1,95 milliárd fontból épült, és nagyjából 40 csomós csúcssebességre képes. 

A 16 méter hosszú, 7,6 tonnás zéróemissziós hajó árbocmagassága 29 méter, csúcssebessége 40 csomó. Thomson a The Daily Telegraph című lapnak viccelődve megjegyezte, hogy hiába került 5,5 millió fontba a jármű, vécé így sincs rajta.

A hajó neve a 45 éves Thomson korábbi vitorlásaihoz hasonlóan Hugo Boss Forrás: Youtube

A hajón 60 napelem van, Alex Thomson ugyanis

fosszilis energiaforrások használata nélkül akarja teljesíteni a versenyt, és bizonyítani akarja, hogy ez kedvező hatással lehet a teljesítményre.

A brit hajós ősszel, a Transat Jacques Vabre kétszemélyes óceáni megmérettetésen próbálja ki először versenykörülmények között az új hajót. A kilencedik Vendée Globe 2020. november 8-án rajtol. Az előző versenyt Armel Le Cléac’h új csúccsal, 74 nap 3 óra 35 perc 46 másodperces idővel nyerte meg.

Neked ajánljuk
Tisztán suhan a repülő napelemes csónak A körkörös gazdaság lehetőség lehet a kilábalásra A klímaváltozással a villámcsapások is gyakoribbá válnak Balkon fanatik – Fotópályázat Nincs apelláta: zöldbe borul az osztrák főváros
Tovább a forrásra: alternativenergia.hu
Vissza
Hírfolyam