2019. december 8., Mária
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Oslo 95 százalékkal csökkentené a károsanyag-kibocsátását

Oslo 95 százalékkal akarja csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátását 2030-ig – jelentette be a norvég főváros polgármestere. Európa idei zöld fővárosa 2015-höz képest harmadára szorítaná vissza az autóforgalmat, előtérbe helyezve a tömegközlekedést, a kerékpározást és a gyaloglást.

„Oslo lakosaival és a gazdasági élet szereplőivel együttműködve azon fogunk dolgozni a következő 11 évben, hogy felszámoljuk a város még megmaradt szén-dioxid-kibocsátó forrásait” – mondta a polgármester.

A 95 százalékos csökkenés a károsanyag-kibocsátás 2009-es szintjére való visszaállást jelentené.

Oslónak is drasztikus lépéseket akar tenni a szén-dioxid-kibocsátás visszaszorításáért  Fotó: Wikimedia

Az oslói vezetés tervei között szerepel, hogy a városban minden jármű kibocsátásmentes legyen, noha a dízel- és benzines autók nyílt kitiltását nem szeretnék. A projekt sikere részben a helyi hulladékmegsemmisítő üzembe tervezett szén-dioxid-megkötő és -tároló mechanizmus megvalósításától is függ.

A skandináv ország célkitűzései között szerepel, hogy 2025-től minden eladott új autó kibocsátásmentes modell legyen.

Neked ajánljuk
Kínában 2025-re a járművek negyede elektromos lehet Wizz Air: ki kell tiltani a business osztályt a rövid távú légi közlekedésből Tizenöt óriáshajó szennyezőbb, mint a világ összes gépkocsija Hamburgban nem humbug a klímavédelem Az űrből érkezhet a korlátlan tiszta energia
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam