2020. október 30., Alfonz
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A klímaváltozás elleni harcot csak kevesebb autóval nyerhetjük meg

Nem elég, ha minden autótulajdonos elektromosra cseréli a benzines vagy dízeles kocsiját, arra van szükség, hogy kevesebb autó legyen az utakon – írja a brit parlament tudományos és technológiai bizottságának jelentése, amely a károsanyag-kibocsátás csökkentésére vonatkozó célokat vette górcső alá.

A bizottság egy nemrég publikált oxfordi kutatáséhoz hasonló következtetésekre jutott: az a tanulmány úgy fogalmazott, hogy „hosszú távon a széles körben elterjedt járműtulajdonlás nem kompatibilis a jelentős kibocsátáscsökkentésre vonatkozó tervekkel”.

Ennek egyebek mellett az az oka, hogy még az elektromos kocsik működése sem teljesen környezetkímélő, ugyanis a fékek és az autógumik használata is károsanyag-kibocsátással jár, ám ennek az éghajlatváltozásra nincs érdemi hatása. Annak viszont már van, ha az elektromos autók gyártásához és használatához szükséges energia részben fosszilis forrásból származik.

Az autók számának csökkentése nélkül nehéz lesz elérni a klímavédelmi célokat Fotó: Pixabay

A bizottság tanulmánya szerint

a tömegközlekedés jelentős fejlesztésére és hozzáférhetőségének javítására kellene törekedni, miközben ez utóbbit akadályozza, hogy jelenleg túl drágák a jegyek és a bérletek az Egyesült Királyságban.

Ezenkívül a sétálást és a biciklizést elősegítő infrastruktúrát is fejleszteni kellene, az autótulajdonlás helyett pedig az autómegosztást és az autóbérlést kellene támogatni. A jelentés megjegyzi, hogy 2017-ben az új autók átlagos kibocsátása még nőtt is, mert a vásárlók nagyobb és szennyezőbb járműveket vettek.

Neked ajánljuk
Csaknem kétezer környezetbarát jármű megvásárlását támogatja a kormány Jelentősen megnőhet az elektromos autók piaci részesedése A svájci klímapolitikának is a bíróságon kell vizsgáznia A világ legerősebb és legdrágább chilije Sárrét szívében terem (videó) Vízenergiával „tankolják” az elektromos hajókat a Niagaránál
Tovább a forrásra: g7.hu
Vissza
Hírfolyam