2020. szeptember 28., Vencel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Közel 2000 új villanyautó került a magyar utakra az állami támogatásnak köszönhetően

Mostanáig csaknem 2 ezer elektromos jármű megvásárlását segítette az állami támogatás, a pályázati lehetőség azonban még nem zárult le, és bővül a töltőállomások hálózata is – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára.

Schanda Tamás kifejtette, hogy a támogatás 2016-ban meghirdetett első szakasza során a kormány több mint 2 milliárd forinttal járult hozzá csaknem 1500 elektromos autó megvásárlásához. Akkor a pályázók között a gazdasági társaságok aránya majdnem 60 százalék volt, és csaknem 40 százalék volt a magánszemélyeké.

A márciusban indult második fázis több mint 700 millió forinttal csaknem 500 autó vásárlását segítette mostanáig. A pályázók kicsivel kevesebb mint fele gazdasági társaság, több mint 40 százaléka magánszemély, a beérkezett igények alapján egyéni vállalkozók és önkormányzatok is egyre nagyobb arányban pályáznak – tette hozzá.

Az államtitkár kitért arra is, hogy elektromos autókkal gyarapodnak a közintézmények is, így országszerte 90 kórház 3 milliárd forint értékben összesen 250 korszerű járművet kapott. Várakozása szerint ennek köszönhetően felgyorsulhat a vérkészítmények szállítása, vagy a szakemberek közlekedése az egészségügyi intézmények között, javítva a betegellátás biztonságát – erről itt írtunk bővebben. 

Idehaza is egyre több a villanyautó Fotó: MTI/Varga György

Schanda Tamás kiemelte: az ösztönzőkön túl az infrastruktúra fejlesztésével is hozzájárul, ezért önkormányzatoknak is hirdetett pályázatot elektromos töltőállomások építésére. Országszerte 64 település kötött szerződést, 38-ban már be is fejeződött a kivitelezés. A program végeztével összesen több mint 170 töltőoszlop létesül.

Mint kiderült, az elektromos autók vásárlására kiírt 5 milliárd forintos keretösszegből még majdnem 2,3 milliárd forint maradt. A kiírás 21 százalékot, de legfeljebb 1,5 millió forintot biztosít 20 millió forint bruttó vételárig minden kérelemre, amely a feltételeknek megfelel.

A támogatás összevonható a nagycsaládosok autóvásárlási kedvezményével is, a támogatási összeg így akár 4 millió forintra is emelkedhet.

Magyarországon a részben vagy teljesen elektromos meghajtású autók száma tavaly november óta 8 ezerről mostanáig majdnem 14,5 ezerre nőtt. 

Neked ajánljuk
Videó: így készülnek a Teslák Idehaza 4 nap alatt elkapkodták a Volkswagen e-UP-ot Kitalálja, hogy melyik modell vezeti a Porsche eladási listáját? A húsevő növények negyedét kihalás fenyegeti Félredobott plasztikból is készülhet luxuskaróra
Tovább a forrásra: promenad.hu
Vissza
Hírfolyam