2020. szeptember 30., Jeromos
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A német kormány a gyártókkal is megállapodott az elektromos autózás támogatásáról

Az elektromos autók vásárlásához nyújtott együttes támogatások folytatásáról állapodott meg a német kormány a német autóipar szereplőivel. A terv értelmében megemelik az egész iparágat érintő támogatásokat, és a szubvenciók rendszerét 2025 végéig kiterjesztik.

Az elektromos autók tömeges piaci bevezetését célzó autócsúcson Angela Merkel kancellár, valamint a szövetségi kormány néhány minisztere és tartományi miniszterelnökök mellett a VDA autóipari szövetség és az autógyártó cégek vezetői, beszállítók és a szakszervezetek vettek részt.

Megállapodásuk értelmében a 40 ezer euró (mintegy 13 millió forint) vételár alatti autók fogyasztói támogatását 4 ezerről 6 ezer euróra fogják emelni.

Az ugyanilyen árkategóriába tartozó plug-in hibrid járművek vásárlási támogatását pedig 3 ezerről 4,5 ezer euróra. A terv szerint a német szövetségi kormány és az iparági szereplők a jövőben is egyenlő részt vállalnak az elektromos autózás bevezetésének szubvencionálásából.

A csúcstalálkozó napirendjén szerepelt emellett annak a megvitatása, hogyan gyorsítsák fel a töltőállomások országos hálózatának kiépítését Fotó: Freepik

A jelenleg érvényben lévő szubvenciós kerethez a német kormány és az autógyártók egyaránt 600 millió euróval (több mint 197 milliárd forint) járultak hozzá.

Németországban jelenleg 21 ezer töltőállomás működik, amely messze elmarad Angela Merkel említett elképzelésétől, miszerint a következő évtizedben egymillió töltőállomást kellene telepíteni. A kancellár hozzátette, hogy a kormány ehhez 3,5 milliárd euró (mintegy 1150 milliárd forint) támogatást biztosít.

Neked ajánljuk
Videó: így készülnek a Teslák Az elektromobilitásra a Volkswagen sem sajnálja a pénzt Île de Rhinau – Őserdő a Rajna mentén (természetfilm) Már most mennyi minden viseli magán a változó klíma bélyegét! Tünékeny viaszszobrok késztetnek megállásra Floridában
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam