2020. január 17., Antal, Antónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A német kormány a gyártókkal is megállapodott az elektromos autózás támogatásáról

Az elektromos autók vásárlásához nyújtott együttes támogatások folytatásáról állapodott meg a német kormány a német autóipar szereplőivel. A terv értelmében megemelik az egész iparágat érintő támogatásokat, és a szubvenciók rendszerét 2025 végéig kiterjesztik.

Az elektromos autók tömeges piaci bevezetését célzó autócsúcson Angela Merkel kancellár, valamint a szövetségi kormány néhány minisztere és tartományi miniszterelnökök mellett a VDA autóipari szövetség és az autógyártó cégek vezetői, beszállítók és a szakszervezetek vettek részt.

Megállapodásuk értelmében a 40 ezer euró (mintegy 13 millió forint) vételár alatti autók fogyasztói támogatását 4 ezerről 6 ezer euróra fogják emelni.

Az ugyanilyen árkategóriába tartozó plug-in hibrid járművek vásárlási támogatását pedig 3 ezerről 4,5 ezer euróra. A terv szerint a német szövetségi kormány és az iparági szereplők a jövőben is egyenlő részt vállalnak az elektromos autózás bevezetésének szubvencionálásából.

A csúcstalálkozó napirendjén szerepelt emellett annak a megvitatása, hogyan gyorsítsák fel a töltőállomások országos hálózatának kiépítését Fotó: Freepik

A jelenleg érvényben lévő szubvenciós kerethez a német kormány és az autógyártók egyaránt 600 millió euróval (több mint 197 milliárd forint) járultak hozzá.

Németországban jelenleg 21 ezer töltőállomás működik, amely messze elmarad Angela Merkel említett elképzelésétől, miszerint a következő évtizedben egymillió töltőállomást kellene telepíteni. A kancellár hozzátette, hogy a kormány ehhez 3,5 milliárd euró (mintegy 1150 milliárd forint) támogatást biztosít.

Neked ajánljuk
350 új elektromos töltőpontot adott át az Opel Németországban Ismét karácsonyi díszben rója Budapest utcáit az elektromos taxi Jelentősen visszaesett Németország szén-dioxid-kibocsátása 2019-ben Bemutatkozott a Lexus első villanyautója Magasabbra tenné a lécet az Európai Parlament
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam