2021. szeptember 22., Móric
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az easyJet összes járata nettó nulla szénkibocsátással közlekedik

Az easyJet lett a világ első olyan nagy légitársasága, mely a gépei által felhasznált üzemanyagból származó karbonkibocsátás ellensúlyozásával nettó nulla karbonkibocsátúsú járatokat üzemeltet – közölte a légitársaság.

„Mától kezdve az easyJet összes járata nettó nulla szénkibocsátással közlekedik. A hálózat valamennyi járata által felhasznált üzemanyagból származó szénkibocsátás ellensúlyozásának köszönhetően mi leszünk a világ első olyan nagyobb légitársasága, melynek nettó karbonkibocsátása nulla összegű. A karbonkibocsátás ellensúlyozása egy átmeneti intézkedés, és továbbra is támogatjuk a légi közlekedés hosszú távú újragondolását, a fenntartható üzemanyagok és az elektromos hajtású repülőgépek kifejlesztését” – olvasható a légitársaság közleményében.

Az utasok szállítása során felhasznált összes üzemanyagból származó szénkibocsátás ellensúlyozásának költsége a 2020. szeptember 30-ig terjedő pénzügyi évben várhatóan kb. 25 millió GBP lesz a menedzsment várakozásai szerint.

Mint kiderült, az easyJet a teljes hálózatán üzemeltetett összes járata által felhasznált üzemanyagból származó szénkibocsátását ellensúlyozni tervezi. Ennek során olyan projektekbe fektet be, melyek célja a légkörben található szén-dioxid (vagy azzal egyenértékű anyagok) mennyiségének csökkentése.

Az easyJet a járatai által felhasznált üzemanyagból származóan kibocsátott minden tonna szén-dioxidot úgy ellensúlyozza, hogy gondoskodik egy tonna szén-dioxidnak a légkörből való kivonásáról

– akár fák ültetése révén, vagy úgy, hogy kiküszöböli további szén-dioxidnak a légkörbe jutását. 

Az easyJet 2000 óta utas-kilométerenként több mint egyharmadával csökkentette a szénkibocsátását  Fotó: Wikipedia

Az easyJet által a szénkibocsátás ellensúlyozását célzó erőfeszítések csak ideiglenes intézkedésnek tekintendők, és addig fognak tartani, amíg elérhetővé és gazdaságossá nem válnak az új szénkibocsátás-csökkentési technológiák – ígéri a cég.

Az easyJet célja, hogy az új technológiák megjelenésével párhuzamosan egyre alacsonyabb szintre szorítsa vissza az általa előidézett szénkibocsátást. Ezért is jött létre az easyJet és az Airbus együttműködése, melynek során a két vállalat közösen kutatja a hibrid és elektromos repülőgépek európai rövid távú légi közlekedésben való bevezetésének lehetőségeit.

Neked ajánljuk
A klímaváltozás gyorsíthatja fel a vonatközlekedés fejlődését Környezetvédelmi stratégiájának részeként zöldíti gépjárműflottáját a Vodafone Szeptember közepétől fizetnek, akik széthagyják a Mol Bubikat Három év alatt harminc százalékkal csökkent a koalák száma Húsz helyszínnel nőtt a bioszféra-rezervátumok hálózata
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam