2021. január 25., Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Zöldülnek a hazai üzemanyagok

Nő a biológiai eredetű összetevők aránya az üzemanyagokban január 1-jétől, az intézkedéssel Magyarország csatlakozik a környezetbarát E10-es üzemanyagot használó államokhoz – jelentette be Kaderják Péter, az ITM energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkára.

Az ITM (Innovációs és Technológiai Minisztérium) államtitkára felidézte, hogy a benzinbe és a dízel üzemanyagba keverendő, megújuló energiaforrásnak minősülő, biológiai eredetű összetevők kötelező, legkisebb összevont mértéke 6,4 százalékról 8,2 százalékra nő. A 95-ös benzin bioetanol-aránya legalább 6,1 százalék lesz.

Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára elmondta, hogy az átállás már decemberben elkezdődik. A töltőállomásokon kicserélik a matricákat, a 95-ös benzint E10-es matrica is jelzi az eddigi E5-ös helyett.

Kaderják Péter kiemelte: az E10-es üzemanyag bevezetése csökkenti Magyarország energiafüggőségét. Emelkedik a motorbenzin itthon előállított biokomponens-tartalma, ami csökkenti a kőolajimportot, másrészt a gyártási folyamat során keletkező biogázok hasznosításával csökkenthető a földgázbehozatal is.

A bioetanol mintegy 70 százalékos üvegházhatásúgázkibocsátás-megtakarítást ér el a fosszilis motorbenzinhez képest

– mutatott rá az államtitkár.

Magyarországon is elérhető lesz 2020-tól a környezetbarát E10-es üzemanyag Fotó: Pixabay

Kaderják Péter kitért arra is, hogy a bioetanol-gyártásban jelentős az innovációs potenciál, a hazai biofinomítók folyamatosan fejlesztenek. Az átállás lehetőséget teremt arra, hogy Magyarország éljen a földrajzi adottságaiból adódó versenyelőnnyel, az itthon megtermelt takarmánykukorica-alapanyagból, az itthon előállított bioetanollal valósítsa meg a hazai piacon az E10 bevezetését – hangsúlyozta az államtitkár. 

Neked ajánljuk
Ezernél több e-kerékpár beszerzését támogatja a kormány Már tesztelik az Amazon elektromos furgonját Jövőre is megéri napelemre váltani Új, ingyenes platform segíti a természettudományos tárgyak oktatását Közel 41 000 ételcsomag kerülhetett szétosztásra
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam