2021. január 22., Artúr, Vince
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A FlixBus és az MCI már teszteli az USA első villanybuszát

A FlixBus  és az MCI teszteli az Amerikai Egyesült Államok első teljesen elektromos távolsági autóbuszát. Az ehhez használt D45 CRTe LE CHARGE modell az MCI első olyan elektromos busza, melyet hosszú távú utazásokhoz terveztek. 

Az USA-ban ez az első ilyen jellegű próbálkozás, a FlixBus azonban már 2018-ban elindította a világ első távolsági viszonylatban működő e-buszát Franciaországban, majd ugyanebben az évben Németországban is forgalomba helyezett egy elektromos buszt.

„Az első teljesen elektromos amerikai busz tesztje nemcsak a FlixBusnak, hanem a teljes utazási szektornak nagy lépés.”

– mondta el Michael Kahn, a FlixBus USA üzletfejlesztési vezetője. „Eltökéltek vagyunk, hogy 2030-ra 100 százalékban szénsemleges utazási lehetőséget kínáljunk. Hálásak vagyunk az olyan gyártóknak, mint az MCI, amelyek befektetnek a fenntartható közlekedés jövőjébe az USA-ban.”

A sikeres teszt után a FlixBus a buszok megrendelésének folyamata során is együttműködik buszpartnereivel, illetve az MCI-vel, hogy 2020-ban olyan kulcsútvonalakon jelenhessenek meg az e-buszok, mint a Los Angeles–San Diego, San Francisco–Sacramento, Portland–Seattle és New York–Philadelphia folyosók. 

„Nem mindenki engedheti meg magának, hogy 40 000 dollárt költsön egy elektromos autóra, de hamarosan bárki vehet 10-15 dolláros jegyeket az elektromos FlixBusra – tette hozzá Kahn. – Mindenkinek elérhetővé szeretnénk tenni a fenntartható utazást.”

 A FlixBus szénsemlegessé válna 2030-ig; elektromos, hidrogén-meghajtású és biogázzal működő buszok a tervek között Fotó: FlixBus

A buszos utazás sok országhoz hasonlóan az Amerikai Egyesült Államokban is a legfenntarthatóbb távolsági közlekedési mód. Azonban válaszul a sürgető éghajlati kihívásokra, a FlixMobility ennél is tovább lépve célként tűzte ki, hogy 2030-ig klímasemlegessé váljon. Az elektromos és hidrogén-meghajtású, illetve biogázzal működő buszok használata is ezt a célt szolgálja majd.

Az USA a harmadik olyan ország, ahol a vállalat elektromos járműveket tesztel. 2018-ban a FlixBus indította el a világ első távolsági útvonalon közlekedő menetrend szerinti e-buszát Franciaországban, Párizs és Amiens között. Ugyanebben az évben Németországban, Frankfurt és Mannheim között állt szolgálatba a következő busz. A németországi buszok a Greenpeace Energy által biztosított zöld árammal működnek. Ez táplálja a FlixBus anyacégének, a FlixMobilitynek a vasúti szerelvényeit is Németországban. 2020-ban a FlixTrain Svédországban is elindul, itt is 100 százalékban megújuló energiával működnek majd a járművek.

A FlixBus idén ősszel jelentette be, hogy a jövőben hidrogén üzemanyagcellás flottát tervez kialakítani, így megközelítőleg 500 km-es hatótávolsággal rendelkező járművekkel is szolgáltat majd.

Neked ajánljuk
Már tesztelik az Amazon elektromos furgonját Idehaza is rekordot döntöttek az elektromos autók Mit mond el az öt legfontosabb mutató a klíma állapotáról? Dánia mesterséges energiaszigetet épít A kibocsátás csökkentésével gyorsabban eredményt érhetünk, mint eddig gondoltuk
Tovább a forrásra: Élő Bolygónk
Vissza
Hírfolyam