2020. november 24., Emma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Gyorsvonatokkal zöldítene a KLM is

A KLM bejelentette, hogy üzleti és környezetvédelmi megfontolásból együttműködési megállapodást köt a Thalys, illetve a NS vonattársasággal. Ennek értelmében a holland légitársaság a jövőben az Amszterdam és a Brüsszel között közlekedő öt repülőgép utasait gyorsvonattal szállítaná el Hollandiából Belgiumba.

Egyre több légitársaság köt megállapodásokat vasúti cégekkel a rövid távú repülőjáratok utasainak elszállításáról. A repülős cégeket üzleti és környezetvédelmi megfontolások is vezérlik.

A holland KLM például a közelmúltban jelentette be, azt tervezi, hogy együttműködési megállapodást köt a Thalys, illetve a holland NS vonattársasággal, s a jövőben az Amszterdam és Brüsszel között közlekedő öt légi járat utasait gyorsvonattal szállítja el Hollandiából Belgiumba. Más társaságoknak, például az osztrák Austrian Airlinesnak, illetve a német Lufthansának már vannak hasonló megállapodásai a nemzeti vasúttársaságokkal. A CNN értesülései szerint

több európai légi közlekedési vállalat is fontolgatja, hogy inkább vonatra ültetné a pár száz kilométerre repülő utasokat.

 A KLM 2030-ig 35 százalékkal csökkentené a karbonlábnyomát Fotó: KLM

A közös járatok indításának a hátterében az áll, hogy ha vonattal szállítják el a közeli városokba az utasokat, akkor felszabadul az értékes és egyre nagyobb hiánycikknek számító le- és felszállási időpontok egy része, s ezekbe a „lyukakba” a jóval nagyobb hasznot hozó transzkontinentális járatokat lehet elhelyezni. És közben a légtársaság „zöldebbé” is válna, hiszen az egy utaskilométerre jutó szén-dioxid-kibocsátás a hosszú távú járatokon kisebb, mint a kis gépekkel megtett rövid utakon. 

Neked ajánljuk
Nagy-Britannia is nemet mond a belső égésű motorokra Meghódíthatják Európát a hidrogénvonatok Mikroműanyagot találtak a Csomolungma halálzónájában Környezettudatos épületek a világ körül Nagy fenyegetést jelent a veszélyeztetett fajokra az amerikai vizek műanyag-szennyezettsége
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam