2021. május 16., Botond, Mózes
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Villanyautókat kapott a Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) 75 millió forintos támogatásának köszönhetően mostantól hat darab tisztán elektromos autó segítheti a Magyar Máltai Szeretetszolgálat munkáját. 

A villanyautókat Schanda Tamás, az ITM parlamenti államtitkára adta át. 
A környezetbarát járművek

az utcai gondozószolgálatok, a támogatószolgálatok, illetve az ifjúsági központok tevékenységét segítik majd.

„A Magyar Máltai Szeretetszolgálat hatékony, emberi és anyagi erőforrásait – a jó ötleteknek és az odafigyelésnek köszönhetően – célszerűen és a lehető legtöbb rászorulónak segítséget nyújtva használják fel” – emelte ki Schanda Tamás, hozzátéve, hogy a segélyszervezetnél „minden forint jó helyre kerül”, ezért is teljesítette örömmel az ITM a kérésüket, és teremtett lehetőséget az elektromos autók megvásárlására – tette hozzá az államtitkár.

A villanyautók fenntartási költsége jóval alacsonyabb, mint a hagyományos járműveké Fotó: Pixabay

Schanda Tamás szólt arról is: a kormány kiemelten foglalkozik az autóiparon belül az elektromobilitással. Nemcsak a gyártás és a kutatás, fejlesztés, innováció területén, hanem az új, korszerű technológiák felhasználásában is élen szeretnének járni. Ezért indítottak az önkormányzatok részére elektromos töltőállomások telepítését támogató pályázatot, amelynek keretében több mint hatvan településen összesen 170 töltőoszlop létesült, illetve létesül a közeljövőben.

Emellett támogatják a magyar családok, vállalkozók, önkormányzatok, egyházak és szervezetek elektromosautó-vásárlásait is.

A 2016-ban meghirdetett első pályázati ütemben több mint 2 milliárd forinttal támogatták mintegy 1500 elektromos autó vásárlását. A második ütemben pedig újabb hárommilliárd forintot biztosítottak erre a célra, így továbbra is igénybe lehet venni a 21 százalékos, de legfeljebb 1,5 millió forintos támogatást a legfeljebb 20 millió forintos bruttó árú autókra – mondta az államtitkár.

Schanda Tamás megjegyezte: az autóvásárláson túl kedvezményes gépjárműadóval, cégautóadóval, regisztrációs adóval, valamint az átírási illeték fizetése alóli mentességgel is támogatják az elektromos autók használatát.

Megjegyezte: az állami flottáknál is igyekeznek egyre több elektromos autót használni. Az intézkedéseknek köszönhetően 2019. január 1. és szeptember 30. között a zöld rendszámos autók száma 9777-ről 14 323-ra emelkedett.

Győri-Dani Lajos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat ügyvezető alelnöke megköszönve a támogatást elmondta: az új autók vidékre, a konvergenciarégiókba kerülnek.

Kiemelte: a járművek fenntartási költsége töredéke a hagyományos autókénak, a megspórolt pénz pedig lehetőséget teremt a segélyszervezetnek, hogy többet költsenek az általuk gondozott szegényekre, rászorulókra.

Neked ajánljuk
Vízutánpótlás és elektromos hajtás – Tart a Zöld város program Debrecenben Hetedik éve rendezik meg a közlekedési kultúra napját Az invertert biztosan senki sem szereti forrón A zajos utcák zavarják a madárfiókák énektanulását és az immunrendszerük fejlődését Az Adidas is letette a voksát a gombabőr mellett
Tovább a forrásra: hirado.hu
Vissza
Hírfolyam