2021. december 5., Vilma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Már villanyautót is lehet nyomtatni

Az olasz XEV tavaly mutatta be Yoyo elnevezésű villanyautóját, melynek különlegessége, hogy a belső és külső karosszéria elemeit 3D-nyomtatóval készítettek. Ezzel 70 százalékkal sikerült csökkenteni a gyártási költségeket. A gyártó most bejelentette, hogy hamarosan Európában is elérhető lesz a járgány. 

A tiszta és csendes városi közlekedésre fejlesztett elektromos autó eredetileg először Kínában került volna piacra, ami azóta sem történt meg, az olasz startup azonban bejelentette, hogy hamarosan elérhetővé válik Európában.

A sorozatgyártás 2020 augusztusában kezdődne decemberi kiszállítással, 

amihez a Kickstarteren próbál 556 565 dollárt összegyűjteni a támogatóktól a XEVE, amelynek eddig 65 000 dollárt sikerült összegyűjtenie.

Az aprócska villanyautó 2,5 méteres hosszával és 1,5 méteres szélességével szinte bárhol könnyedén leparkol, ami a városlakók életét nagyban megkönnyíti. Habár ebben a szegmensben még nem kimondottan gyakoriak a villanyautók a mi földrészünkön, a kétüléses Yoyo látványa mégsem idegen, hiszen mind a Smartok, mind a Renault Twizy, valamint főleg hátulról nézve a VW e-Up! vonásai is felismerhetők rajta. 

Forrás: Polymaker/Youtube

A 3D-nyomtatásnak köszönhetően ultrakönnyű alkatrészek gyárthatók, így az autó akkumulátorral együtt mindössze 750 kilogrammot (nélküle 450 kilót) nyom. A meghajtásért egy 7,5 kW folyamatos teljesítményt leadni képes villanymotor felelős, ami 30 másodpercig akár 22 kW-ra is felpöröghet – így a Yoyo végsebessége eléri a 70 km/h-t. 

Az autót akár 5999 dollárért, átszámítva körülbelül 1,8 millió forintért lehet megvásárolni, ami a 27 százalékos áfával is alig több 2,2 milliónál.

Neked ajánljuk
A Kia 2035 után nem ad el belső égésű motorral szerelt autót Európában Sok ország, nagyváros és gyártó is elköszönne a belső égésű motoros autóktól Tiszta áramot tölthet, aki MOL Plugee töltőt választ Vetlényi Alma új kollekciója ha lehet, még zöldebb Katie Patrick: Hogyan mentsük meg a világot
Tovább a forrásra: villanyautosok.hu
Vissza
Hírfolyam