2022. augusztus 20., István
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Vezeték nélküli villanyautó-töltővel kísérleteznek a britek

Vezeték nélküli töltőbázist telepítenek egy taxidroszthoz a nottinghami vasútállomásnál. A technológiának köszönhetően a városban közlekedő elektromos autóval fuvarozó taxisok akár utasra várva is fel tudják tölteni akkumulátoraikat.

A Közlekedési Minisztérium szerint a vezeték nélküli töltők elhárítják a kábelek és a töltési pontok okozta problémákat, ráadásul az ezáltal növekvő hatékonyságnak köszönhetően többet kereshetnek majd a taxisofőrök. A technológia kiépítésére 3,4 millió fontot (kb. 1,3 milliárd forint) áldoz a kormány.

Buszok esetében már nem új keletű a technológia, 2014-ben ugyanis hasonló töltőpontokat alakítottak a Milton Keynesben közlekedő autóbuszok részére – igaz, töltésre csak indulás előtt és az út végén van lehetőség, menet közben nincs.


„Az országban a taxisofőrök az elektromos járművek forradalmának élén járnak, vezető szerepük van a légszennyezettség csökkentésében városközpontjainkban, ahol az emberek élnek, vásárolnak és dolgoznak.

Az új technológia még vonzóbbá teheti a villanyautóval történő taxizást Fotó: Pixabay

A vezeték nélküli technológia az elektromos taxik használatát gyorsabbá és kényelmesebbé teszi, így a vezetők a következő utas megérkezéséig fel tudják tölteni taxijaikat” – nyilatkozta Grant Shapps közlekedési titkár.

Kezdetben tíz elektromos taxit fognak ellátni Nottinghamben olyan hardverrel, amivel lehetővé válik a vezeték nélküli töltési pontok használata. A járművek a Nottinghami Városi Tanács birtokában lesznek, a taxisofőröknek pedig hat hónapon át tartó ingyenes próbát biztosítanak. Ha a séma beváltja a hozzá fűzött reményeket, más autósok is igénybe vehetik majd a lehetőséget.

Andrea Leadsom üzleti, energiaügyi és ipari stratégiai államtitkár így kommentálta az innovatív megoldást: „A töltési technológia, beleértve a vezeték nélkülit is, elengedhetetlen ahhoz, hogy bizalmat adjunk a fogyasztóknak ahhoz, hogy a benzinesről elektromos autóra váltsanak. Ez egy úttörő próba Nottinghamben, másoknak már bejött, ez pedig nekünk is segítség abban, hogy lépéseket tegyünk meg annak érdekében, hogy tisztábbá tegyük a levegőt.”

„Elhatároztuk, hogy a magunk részéről 2050-ig teljesen felszámolunk azzal, hogy súlyosbítsuk a globális felmelegedés mértékét – a tisztább és zöldebb közlekedési szisztéma pedig kulcsfontosságú szerepet játszik ebben” – emelte ki. 

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: vezess.hu
Vissza
Hírfolyam