2021. január 22., Artúr, Vince
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A német vasút is napenergiával zöldít

Egy 42 megawatt kapacitású naperőmű termelését veszi meg a Deutsche Bahn (DB) annak érdekében, hogy még tisztább legyen a működése. Ez az első alkalom, hogy közvetlenül napelempark ad energiát a vasútnak. 

A német állami vasúttársaság projektfejlesztési szerződést írt alá fotovoltaikus rendszer építéséről – írja egy német napenergiaportál nyomán a napi.hu. A szerződő fél az Enerparc, mely az elmúlt években kifejezetten az ipari fogyasztók napelemrendszeri energiafogyasztására szakosodott.

A DB gyakorlatilag azt rendelte meg az Enerparctől, hogy a Wasbekben termelt napenergiát közvetlenül lehessen a vasúti hálózat áramrendszerébe táplálni.

Először kapcsolja saját hálózatra vasúttársaság a napenergiát Fotó: Deutsche Bahn

A napelemes erőmű 42 MW teljesítményű kell hogy legyen, és a DB neumünsteri transzformátorállomásán keresztül alakítják majd át a vontatáshoz használt 16,7 Hz-es frekvenciára. A DB-nél úgy számolnak, hogy ezzel a lépéssel évente 38 GWh napenergiát fognak tudni a hálózatra termelni. A DB ezzel tovább növelheti a működéséhez felhasznált zöldenergia arányát, amely a társaság adatai szerint 2021-re így várhatóan 61 százalékra nőhet. A német államvasút terve az, hogy 2038-ra nullára szorítsák a károsanyag-kibocsátásukat. 

Neked ajánljuk
Már tesztelik az Amazon elektromos furgonját Idehaza is rekordot döntöttek az elektromos autók Tovább zöldül a Harley-Davidson Kiket gazdagítanak a tengerekből származó értékek? Hatezer maszkot kapott Szirmabesenyő
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam