2021. június 23., Zoltán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nagy-Britanniában busszal küzdenek a szmog ellen

Világszerte komoly problémát jelent a közlekedés által okozott légszennyezés. Nincs ez másképp Nagy-Britanniában sem, ahol most a Go-Ahead közlekedési társaság buszainak tetejére légszűrő berendezéseket szereltek fel, hogy elnyeljék a káros anyagokat.

A technológiát kipróbálták a cég egyik buszán Southamptonban, és az eredmények szerint 65 gramm szennyező anyagot vont ki a levegőből 100 nap alatt.

Nyártól Oxford, Plymouth, Newcastle, Manchester, Crawley és Brighton utcáit róják majd a különleges buszok, Southamptonban pedig öt újabb ilyen járművet állítanak forgalomba.

„A légszűrő rendszer minden várakozásunkat felülmúlta a környezetvédelmet illetően”

– idézte David Brownt, a Go-Ahead-csoport vezetőjét a BBC News.

Southamptonban már üzembe helyezték az első légtisztítóval ellátott buszokat Fotó: Flickr

A buszok tetejére szerelt légszűrő berendezéseket a Pall Aerospace vállalat fejlesztette, amely kereskedelmi és katonai repülők számára is gyárt légszűrő berendezéseket. „A buszok ugyan dízellel működnek, de motorjuk Euro-6-os” – közölte a cég szóvivője.

Neked ajánljuk
Nem állnak le a britek: folytatják az Északi-tengeren az olajkutatást Zöldtetős buszmegállóval tesz a biodiverzitás megőrzéséért Budafok-Tétény Elektromos autók, belföldi akkumulátorgyártás – Nem csak a klímacélok motiválják Joe Bident Nem várt problémát okoztak a tasmán ördögök Ausztráliában Hogyan vigyázzunk a balatoni nyaralás közben a biciklinkre?
Tovább a forrásra: ecolounge.hu
Vissza
Hírfolyam