2021. június 20., Rafael
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

249 villanyautót osztanak szét a hazai kórházak között

A magyar kormány támogatásával 249 elektromos  autót vásárolt az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) a hazai kórházak számára, és folyamatban van a működtetésükhöz szükséges 135 állomásból álló töltőhálózat fejlesztése is – közölte Gondos Miklós, a központ főigazgatója.

Gondos Miklós a nyíregyházi kórháznak vásárolt kilenc jármű átadásán elmondta, az autókat több gyógyintézmény már megkapta és használatba vette, a kórházakat csak az üzemben tartás és a casco biztosítás költségei terhelik.

„A teljesen felszerelt, nyári- és téligumi-szettel, navigációs rendszerrel és más extrákkal rendelkező elektromos autók hatótávolsága kétszáz kilométer.

Ezeket az intézmények a telephelyek közötti közlekedésre, vér- és eszközszállításra, szakemberek utaztatására és helybeni ügyintézésre is használhatják” – ismertette a főigazgató.

A kormány támogatásával 249 elektromos autót vásárolt az ÁEEK a hazai kórházak számára Fotó: MTI/Balázs Attila

Gondos Miklós megjegyezte, a kabinet szándékai szerint 2030-ra a kormányzati autóflotta harminc százaléka elektromos autókból áll majd, ehhez az elképzeléshez illeszkedik a jelenlegi 3 milliárd forint értékű kórházi autóbeszerzés.

Suba László, az ÁEEK észak-alföldi térségi igazgatója kiemelte: Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a nyíregyházi kórházon kívül a kisvárdai gyógyintézményben is szolgálatba áll két autó, a régióban pedig minden gyógyintézmény részesült a járműbeszerzésből.

„Az ország egyik legnagyobb integrált gyógyintézményében van értelmük és helyük az elektromos autóknak” – közölte az átadáson Adorján Gusztáv, a négy tagkórházat tömörítő Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója. Szavai szerint telephelyekre telepített töltők segítségével a nyírségi megyeszékhely száz kilométeres körzetében működő nagykállói, fehérgyarmati, mátészalkai és vásárosnaményi kórházakat és szakrendelőket egyaránt kiszolgálják majd ezek a gépkocsik.

Neked ajánljuk
Imádják az elektromos autókat a magyarok A Tesla Model 3 kedvenc a villanyautók között, és a 16. legnépszerűbb személyautó Megszületett a megállapodás: a Fisker gyártja az első elektromos pápamobilt Gyógyszermaradványoktól és mikroműanyagoktól mentes lazacokat tenyésztenek majd Zalaegerszegen Lengyelországban is bíróságon próbálják kikényszeríteni a hatékonyabb klímavédelmi intézkedéseket
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam