2021. október 16., Gál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Luxemburgban ingyenessé tették a tömegközlekedést

A világon elsőként a Luxemburgi Nagyhercegség egész területén teljesen ingyenessé vált a tömegközlekedés – ez a vonatokra, a buszokra és a villamosokra egyaránt vonatkozik az ország egész területén.

Francois Bausch luxemburgi közlekedési miniszter nyilatkozata szerint az intézkedés javítani fogja a közlekedés minőségét azáltal, hogy megszünteti a közúti torlódásokat, elősegíti a légszennyezés csökkentését, valamint támogatja az alacsony jövedelműeket.

Elmondta, az intézkedésre azért is szükség volt, mert Luxemburg üvegházhatásúgáz-kibocsátásának több mint fele a közlekedésből származik. A kormány azt reméli, hogy

az ingyenesség motiválni fogja az embereket, hogy otthon hagyják autóikat, és tömegközlekedésre váltanak.

A helyi média tájékoztatása szerint azokon a közlekedési eszközökön, amelyeken első osztály is található – például a vonatokon –, az ingyenesség csak a másodosztályra vonatkozik. 

A luxemburgi tömegközlekedés működtetése évente mintegy 491 millió euróba kerül, a jegyekből és bérletekből azonban mindössze 40 millió euró folyt be.

Luxemburgban ingyenessé tették a tömegközlekedést Fotó: Pixabay

A közlekedési dugók a főváros, Luxembourg számára – amelynek lakossága mintegy 110 ezer főt számlál – komoly gondot jelent, mivel naponta további 400 ezren ingáznak oda a munkahelyükre. 

A Xavier Bettel miniszterelnök vezette kormány, amely 2018 decemberében jelentette be a tömegközlekedés ingyenessé tételének tervét, arról tájékoztatott, hogy a sok ingázó okozta közlekedési káosz megszüntetése érdekében a 2018–28-as időszakban Luxemburg 3,9 milliárd eurót fordít a vasútfejlesztésre, valamint korszerűsíti a buszhálózatot, és újabb parkolóhelyeket alakít ki a határon.

A világ hatodik legkisebb államának számító Luxemburgban átlagosan évente több mint 100 millió utas használja a tömegközlekedést.

Neked ajánljuk
London főpolgármestere bejelentette: már csak elektromos buszokat vásárolnak Bemutatták a MÁV saját fejlesztésű IC+ első osztályú kocsiját Budapesten Legyen a közösségi közlekedés élmény: nosztalgiavillamosok a világ egyik legszebb vonalán Ekkora felületet kellene befedni napelemmel, hogy fedezze az emberiség energiaigényét A közgazdasági szemléletnek át kell alakulnia
Tovább a forrásra: orientpress.hu
Vissza
Hírfolyam