2021. február 28., Elemér
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Közel 8 millió villanyautó van már az utakon

Szinte mindenhol óriási sikereket érnek el a villanyautók – ezt bizonyítja az is, hogy az újonnan forgalomba helyezett járművek száma 2019-ben új rekordot ért el. A statisztika szerint tavaly, világszinten 2,3 millióval növekedett a darabszám,  globálisan azonban nagyon erős csökkenés tapasztalható.

A 7,9 millió elektromos járműből 3,8 millió a kínai forgalmival közlekedik (lásd a ZSW alábbi ábrája, amely csak a személy- és kistehergépjárműveket rangsorolja), ami után messze lemaradva az USA következik 1,5 millióval. Norvégia 370 800 darabbal a világon a harmadik, az Egyesült Királyságban 235 700, Németországban pedig 231 000 fut az utakon – írja az nrgreport.com a ZSW (Zentrum für Sonnenenergie- und Wasserstoff-Forschung Baden-Württemberg) statisztikái alapján.

Fotó: ZSW

Míg az új forgalomba helyezések új csúcsot értek el 2019-ben, addig a növekedés üteme az előző évi 74 százalékról 4 százalékra esett vissza.

Ez a drasztikus visszaesés főleg a kínai és amerikai piacon bekövetkezett csökkentett állami támogatásra vezethető vissza: Kínában 1,2 millióval, az USA-ban pedig 300 ezer elektromos járművel kevesebbet értékesítettek tavaly, mint 2018-ban. Ezzel szemben Németország a nemzetközi átlagnak megfelelő 24 százalékos emelkedéshez képest 2019-ben 61 százalékos növekedést ért el.

A villanyautók között továbbra is a Tesla dominált 361 ezer forgalomba helyezéssel. Az amerikai konszernt követi három kínai előállító, a BYD 291 ezer, a BAIC 251 ezer és a SAIC 126 ezer járművel. 

Neked ajánljuk
A villanyautósok számára is hasznos funkcióval bővült a Google Maps Prága lehet a villanyautósok kedvence? Dupláznak napelemből a magyar háztartások Kitinből és ízelt lábakból épít rovarszobrokat a magyar képzőművész Magyarország legjelentősebb természeti kincse az édesvízkészlet mellett a termőföld
Tovább a forrásra: nrgreport.com
Vissza
Hírfolyam