2021. március 3., Kornélia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az európaiak többsége egyetért a rövid repülőutak betiltásával

Érdekes eredménnyel zárult az Európai Befektetési Bank (EIB) által megrendelt felmérés: a több mint 28 ezer európai válaszadó 62 százaléka szavazott a rövid távú repülések tilalmára, 72 százalékuk pedig támogatná a repülőutakra kivetett karbonadót.

A 2019 szeptemberében és októberében elvégzett felmérésben – akkor még Nagy-Britanniával együtt – az Európai Unió 28 tagállamának polgárai vettek részt. A kérdőívben pontosan nem határozták meg, hogy milyen hosszúságú utat értenek rövid távú repülés alatt.

Az Európai Gazdasági Térségbe tartozó repülőjáratok által kibocsátott üvegházhatású gázok mennyisége az uniós adatok alapján minden évben nőtt az elmúlt öt évben. Bár néhány légitársaság már önként megkezdte karbonkibocsátásának ellentételezését emissziós jogok vásárlásával, de az még nem világos, hogy az EU ezt elfogadja-e a 2050-es cél eléréséhez való hozzájárulásként.

Az EIB rámutatott, hogy felmérése szerint

az európaiak támogatják a klímaváltozás elleni lépéseket, akkor is, ha az a mindennapi életüket is érinti,

ugyanakkor az olyan lépések, amelyek közvetlenül növelik a kiadásaikat, kisebb támogatottságot élveznek.

Fotó: Freepik

A felmérés eredménye szerint az európaiak 59 százaléka támogatja a magasabb karbonkibocsátással járó élelmiszerek, továbbá a nagy távolságról történő szállítás és néhány ruházati termék árának emelését.

Az európaiak 91 százaléka támogatta, hogy az iskolákban a klímaváltozással és újrahasznosítással kapcsolatos ismereteket tanítsanak, és 85 százalék az egyszer használatos műanyagok betiltása mellett foglalt állást.

Az EU jövőre tervezi az egyszer használatos műanyagok, köztük a szívószálak, fültisztító pálcikák és műanyag evőeszközök betiltását.

Neked ajánljuk
Budapesten is egyre többen közlekednek kerékpárral A General Motors is átáll a villanyautók gyártására Hamarosan Powerpastával tankolhatunk? Rekordokat dönt a magyar napenergia-termelés Ha a vállalatok nem lépnek, nagy bajba kerülhetünk
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam