2021. január 16., Gusztáv
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Tovább zöldülhet a hazai közlekedés

Megalakult a Zöld Busz Program projektirányító bizottsága, amely koordinálja a Klíma- és természetvédelmi akciótervben kiemelt szerepet betöltő közlekedészöldítési program megvalósítását. 

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az alacsony és nullakibocsátású járművek forgalomba állítását a nagyvárosok közösségi közlekedésében 36 milliárd forinttal támogatja a kormány.

Az ITM kiemelte:

a klímacélok elérésében és a karbonsemlegesség megvalósításában meghatározó szerepet tölt be a közlekedés zöldítése, hiszen a szektor az üvegházhatásúgáz-kibocsátás ötödéért felel Magyarországon.

Fotó: MTVA/Róka László

A helyi közösségi közlekedésben mintegy 2900 autóbusz vesz részt, ezek nagy része elöregedett és korszerűtlen. A Klíma- és természetvédelmi akcióterv részeként a buszállomány alacsony kibocsátású járművek beszerzésén keresztül újul meg a 25 ezernél nagyobb lélekszámú településeken. A program kormányzati támogatásának köszönhetően 2020 és 2029 között összesen 36 milliárd forint áll rendelkezésre elsősorban elektromos meghajtású buszok beszerzésére.

A Zöld Busz Program első lépéseként egy mintaprojekt indult, amelynek célja elektromos buszok kihelyezése a vidéki nagyvárosokban, tapasztalatgyűjtés a járműbeszerzés és -használat, az infrastruktúra-kiépítés terén.

A városi buszflották megújítása a klíma- és természetvédelmi célok elérése mellett a szolgáltatási színvonal növelésével és a légszennyezés nagyarányú mérséklésével a helyi életminőség javításához is hozzájárul.

A program projektirányító bizottságának elnöke Kaderják Péter energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár, felkért tagja Garamvölgyi Balázs, a Magyar Fejlesztési Bank főigazgatója, Kóbor György, a Magyar Villamos Művek Zrt. elnök-vezérigazgatója, Lepsényi István, a Valor Hungariae Zrt. vezérigazgatója, Varga István, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem dékánhelyettese és Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója.

Neked ajánljuk
Már lehet pályázni a Zöld Busz Programra Debrecenben lesz a BMW elektromobilitási stratégiájának kulcspontja Csak vendégek vagyunk az erdőben, illene tiszteletet tanúsítani A fogyasztók is szerepet játszanak az őserdők pusztulásában A szélsőségessé váló időjárás nem csak forrósággal teszi próbára az embert
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam