2020. szeptember 28., Vencel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

2050-re minden második autó elektromos lehet

Vannak, akik úgy vélik, az elektromos autók nem is olyan környezetbarát járművek, mint amilyennek elsőre tűnnek. Egy nemzetközi kutatás azonban most ezt megcáfolta, és kijelentette, hogy csak néhány országban nem járnak jobban az emberek az elektromos autókkal.

Az Exeteri, Nijmegeni és Cambridge-i Egyetem kutatói arra az eredményre jutottak, hogy

az emberek 95 százalékának az elektromos autó a környezettudatosabb választás,

még akkor is, ha az ilyen járművek legyártása nem túl zöld. Ez alól csak olyan országok kivételek, mint amilyen Lengyelország is, itt ugyanis még mindig a fosszilis energiahordozók égetéséből származik a legtöbb áram – írja a BBC.

Fotó: Pixabay

A szakértők szerint a teljes élettartamra vonatkozó károsanyag-kibocsátás az olyan országokban, mint Svédország vagy Franciaország (ahol az áram nagy része megújulókból és/vagy atomból jön), 70 százalékkal alacsonyabb az elektromos autóknál, mint a benzineseknél. Az Egyesült Királyság energiamixéhez mérve ez például 30 százalékos csökkenést jelent. A kutatók persze arra is kitértek, hogy a számok javulni fognak, ahogy egyre több ország áll át a megújuló energiahordozókra.

A kutatók úgy becsülték, hogy 2050-re minden második autó elektromos lehet az utakon.

Ez évente 1,5 gigatonnával kevesebb szén-dioxid-kibocsátást jelentene.

A tanulmány szerint az elektromos autók minden ország esetében emissziócsökkenést tennének lehetővé, még akkor is, ha a legrosszabb eshetőségeket vesszük figyelembe. 

Neked ajánljuk
Videó: így készülnek a Teslák Idehaza 4 nap alatt elkapkodták a Volkswagen e-UP-ot Kitalálja, hogy melyik modell vezeti a Porsche eladási listáját? Nem elégségesek az unió klímavédelmi erőfeszítései? Távoli példa bizonyítja: egy jól megtervezett otthon a természettel és a lakók igényeivel is összhangban lehet
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam