2021. január 27., Angelika
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A koronavírus padlóra küldte az USA szén-dioxid-kibocsátását

Páratlan mértékben csökkent a szén-dioxid-kibocsátás az Egyesült Államokban – közölték az Észak-Arizonai Egyetem kutatói. Mindez annak köszönhető, hogy a COVID-19-járvány miatt gyakorlatilag leállt a közúti közlekedés.

Az üvegházhatású gázok kibocsátásában mért drámai mértékű esést a három fontos üzemanyag – a benzin, a dízel és a kerozin – fogyasztáscsökkenése idézte elő – fogalmazott Kevin Gurney professzor.

Április első heteiben a benzin iránti kereslet 43,1, a keroziné 59,3, a dízelé 16,7 százalékkal esett vissza a tavalyi év azonos időszakához képest.

Soha, de soha nem jegyeztek fel korábban ilyen mértékű csökkenést

– hangsúlyozta a professzor. A közúti közlekedés mintegy 20 százalékkal járul hozzá az ország szén-dioxid-kibocsátásához évente.

Fotó: Pexels

„A benzinfogyasztás csökkenése hatással van mind a levegő minőségére, mind a klímaváltozásra. Soha nem folytathattunk volna egy olyan kísérletet, amelyben leáll a közúti közlekedés. A COVID-19-járvány tette lehetővé, hogy lássuk, mit jelent a levegőminőségre, ha nem vezetünk gépkocsit ”– magyarázta.

A kutatók számításai szerint ha június végéig a jelenlegi szinten marad ezeknek az üzemanyagoknak a fogyasztása, akkor 2020-ban éves szinten a szén-dioxid-kibocsátás öt százalékkal csökkenhet. Ha a fogyasztás 2021 februárjáig a jelenlegi szinten maradna, az 15 százalékos éves CO2-kibocsátáscsökkenést jelentene.

Neked ajánljuk
Joe Biden hozhatja el az atomenergia reneszánszát? Már tesztelik az Amazon elektromos furgonját Speciális ajándékcsomagok a rászorulóknak Szolárcserép vagy hagyományos napelem? Folytatódhat az afrikai nagy zöld fal építése
Tovább a forrásra: bumm.sk
Vissza
Hírfolyam