2020. augusztus 12., Klára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Elektromos úthengerrel rukkoltak elő a hollandok

Nemcsak a személyautókat, de a munkagépeket is elérte a zöldhullám. A holland  BAM Infra Nederlend nevű cég például egy eredetileg dízelmotorral szerelt úthengert alakított át elektromossá, közel másfél év alatt.

A BAM Infra Nederlend a világon elsőként mutathatta be az elektromos úthengert, amit már munkára is fogott a holland Almere település melletti útépítés során. A cég elmondása szerint

az elektromos úthenger egyetlen töltéssel képes végignyomni egy 8 órás műszakot, míg a feltöltése csupán 3 és 5 óra közötti időtartamot vesz igénybe.

Fotó: BAM Infra Nederlend

A BAM elmondása szerint azért készítette el a járművet, mert jelenleg nem kapható hasonló a piacon, pedig igény lenne rá, ráadásul egy ilyen tömegű masinánál nem számít az akkupakk súlya.

A cég számításai szerint az elektromos úthengerrel napi 73 liter üzemanyagot és rengeteg kibocsátott szén-dioxidot tudnak megspórolni. Az ötlet pedig annyira tetszett a BAM mérnökeinek, hogy tovább kísérleteznek flottájuk villamosításával, ráadásul képbe került náluk az üzemanyagcellával hajtott munkagép ötlete is. 

Neked ajánljuk
Augusztus 21-én startol a 9. Zöldszalag Regatta Elkészült a világ első elektromos markológépe Jelentős mértékben csökkent az orrszarvúk orvvadászata Namíbiában A Lucid-ígéret: 700 kilométer, egyetlen töltéssel Augusztusi csillaghullás – Idén sem maradnak el a Perseidák
Tovább a forrásra: e-cars.hu
Vissza
Hírfolyam