2021. október 20., Vendel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az EU-ban Magyarországon nőtt a leginkább az alternatív hajtású járművek részaránya

Nőtt az elektromos járművek részaránya az Európai Unióban az első negyedévben forgalomba helyezett új autók között – derül ki az ACEA publikált jelentéséből. Az alternatív hajtású autók forgalomba helyezése Magyarországon nőtt a legnagyobb mértékben az EU-n belül.

Az Európai Unióban az első negyedévben abszolút számban is nőtt az alternatív hajtású járművek forgalomba helyezése a piaci forgalom általános csökkenése közepette.

Elektromos árammal tölthető autóból 167 ezret helyeztek forgalomba az első negyedévben, a dupláját a tavalyi 83 ezernek. Ezen belül teljesen elektromos hajtású, akkumulátoros autót 92 ezret, 68 százalékkal többet a tavalyi 54 ezernél, és 75 ezer plug-in hibrid autót, 161 százalékkal többet a 2019 első negyedévi 29 ezernél.
Hibrid-elektromos járművet 45 százalékkal többet helyeztek forgalomba, 232 ezret 160 ezer után, egyéb alternatív hajtású autót viszont 30 százalékkal kevesebbet, 39 ezret 56 ezer után. Az alternatív hajtású járműből 439 ezret helyeztek forgalomba az első negyedévben az EU-ban, 46 százalékkal többet a 2019 első negyedévi 300 ezernél.

A benzinüzemű autók forgalomba helyezése 32 százalékkal csökkent, dízelautót 738 ezret helyeztek forgalomba, szintén 32 százalékkal kevesebbet a tavalyi 1,095 milliónál. 

Magyarországon az idén az első negyedévben 517 akkumulátoros elektromos autót helyeztek forgalomba, 35,7 százalékkal többet a tavalyi első negyedévinél,

a tölthető (plug-in) hibrid autók száma pedig 109,9 százalékkal 487-re emelkedett.

Fotó: Shutterstock

Tölthető elektromos autót 1004-et helyeztek forgalomba, 63,8 százalékkal többet.
A forgalomba helyezett hibrid-elektromos autók száma csaknem 3,5-szeresére emelkedett az idén Magyarországon, 5677-re. A hibrid-elektromos autók forgalomba helyezése uniós viszonylatban kiemelkedően nagymértékben növekedett Magyarországon az idei első negyedévben. Az előző évinek több mint dupláját csak Szlovákiában (127 százalékos növekedés), Görögországban (124 százalék) és Litvániában (105 százalék) helyezték forgalomba. A növekedés jellemzően mindenhol máshol kétszámjegyű volt, csökkenést csak két országban regisztráltak, Dániában 24 százalékosat és Cipruson 9,6 százalékosat. Egyéb alternatív hajtású autót kettőt helyeztek forgalomba az idei első negyedévben Magyarországon a tavalyi hat után. A hazánkban forgalomba helyezett alternatív hajtású autók száma így 187,4 százalékkal 6683-ra, az Európai Unióban a legnagyobb mértékben emelkedett az idei első negyedévben.

Neked ajánljuk
Környezetvédelmi stratégiájának részeként zöldíti gépjárműflottáját a Vodafone Új utakon hasznosulhatnak a plasztikpalackok Elkészült Magyarország első állatvédelmi kódexe – lehet csatlakozni hozzá Csomagolás újrahasznosításra tervezve Az ausztrál tengerpartokon felhalmozódó szemét túlnyomó része műanyag
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam