2021. március 3., Kornélia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Európában a duplájára nőtt a villanyautók eladása

A legfrissebb statisztikai adatok szerint a regisztrált eladott elektromos autók száma Európában megduplázódott 2020 első hónapjaiban, míg a fosszilis meghajtású járművek eladása 25,6 százalékkal esett a tavalyi értékekhez képest. A folyamatban nagy szerepe lehetett a koronavírus-járványnak. 

A European Alternative Fuels Obstervatory (EAFO) adatai szerint az elektromos autók a piac 4 százalékát tették ki. Floris Jousma, a European Alternative Fuels Observatory szakembere szerint: „A legtöbb újonnan regisztrált BEV (Battery Electric Vehicle) az első negyedévben már megrendelésre került a pandémiát megelőzve.” 

Most, hogy még több modell elérhető, és az árak is esnek, egyre több ember számára válhat vonzóbbá a villanyautózás. 

Fotó: Shutterstock 

Több, nagy piaccal rendelkező ország, így Németország, Franciaország, Anglia és Olaszország hozott kedvező pénzügyi támogató döntéseket vásárlói számára.

„Az erőfeszítések, hogy több elektromos autó legyen az utakon, befolyásolják az emberek nézeteit. Egy kutatásunk kimutatta, hogy ha az embernek egy ismerőse, legyen az barát, családtag, szomszéd, vásárol egy elektromos autót, hajlamosak ők maguk is elgondolkozni egy elektromos autó vételén”  – tette hozzá Floris Jousma.

A szociális távolságtartás miatt valószínű, hogy a tömegközlekedés vissza fog esni, mivel az emberek inkább a saját autójukat fogják közlekedésre használni. 

Fotó: Shutterstock

„Az emberek akkor kezdenek el elektromos autókat vásárolni, ha megnő az elérhető töltőpontok száma, ez kombinálódik pénzügyi ösztönző tényezőkkel, így például magasabb támogatásokkal a járművekre, továbbá csökken a fenntartás ára (Total Cost of Ownership): olcsóbb áram, adómentesség, ingyenes parkolás. Az emberek problémamentesen akarnak utazni anélkül, hogy túl sok időt kellene várni a töltésre. Tehát vannak leküzdendő akadályok, de egytől egyig mind megoldhatók” – magyarázta a szakember. 

Neked ajánljuk
Olcsó, vagány és elektromos: itt a spanyolok villanyautója A villanyautósok számára is hasznos funkcióval bővült a Google Maps Dupláznak napelemből a magyar háztartások Nincs kiút a válságból klímaigazságosság nélkül! – videó az MTVSZ online konferenciájáról Konyha-Kertész Képző: Hügelkultur magaságyás (videó)
Tovább a forrásra: ecars.hu
Vissza
Hírfolyam