2020. szeptember 27., Adalbert
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az EU eurómilliárdokkal támogatná a zöldebb közlekedést

Az Európai Bizottság 750 milliárd eurós segélycsomaggal járul hozzá a koronavírus-járvány hatásaiból való talpra álláshoz. A program több olyan elemet is tartalmaz, melyek segítséget nyújthatnak a vasúti ágazatnak.

A terv egy jelentős, hosszú távú uniós költségvetést vázol fel, melyet az EU Új generáció programja sarkallt – vagyis egy olyan ideiglenes eszköz, melynek célja a világjárvány által okozott azonnali gazdasági és társadalmi károk sürgős és gyors helyreállítása, egy jobb jövőre készülve. A javaslat elfogadásához mind a 27 EU-tagállam jóváhagyása szükséges – írja az iho.hu. 

Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen szerint a helyreállítási terv az előttünk álló hatalmas kihívást egy olyan lehetőséggé változtatja, mely nemcsak a fellendülést támogatja, hanem a jövőbe is fektet: az európai zöldmegállapodás és a digitalizáció elősegíti a munkahelyek létrehozását és a növekedést, valamint javítja az európai társadalmak ellenálló képességét és a környezet egészségét.

Eljött az idő Európának: meg kell felelni a kihívásoknak, amelyre az EU Új generáció ambiciózus válasz.

Fotó: Shutterstock

Az EU Új generációból érkező finanszírozást a megújított hosszú távú uniós költségvetési programokon keresztül osztják majd szét, ideértve az európai zöldmegállapodást is. A környezetbarátabb szállítást és logisztikát lehetővé tevő egyéb olyan kezdeményezések, mint az elektromos járművek további térnyeréséhez szükséges egymillió töltőhely létrehozása, lendületet adhat a vasúti utazásoknak és a tisztább mobilitásnak.

Fotó: Shutterstock

A zöld és digitális Európa felé való áttérés részeként az Európai Bizottság a tiszta közlekedést egy olyan ágazatként értelmezi, mely nagyszabású beruházásokat, megújuló energiákat, tiszta hidrogénes megoldásokat, fenntartható élelmiszereket és intelligens körforgásos gazdaságot igényel. 

A vasút közvetlenül további másfél milliárd euróhoz (bő 520 milliárd forinthoz) jut majd az Európai Hálózatfinanszírozási Eszközből (CEF) is, amely elősegíti a nagy teljesítményű közlekedési infrastruktúra megteremtését a határokon átnyúló összeköttetések megkönnyítése érdekében. 

Neked ajánljuk
Kitalálja, hogy melyik modell vezeti a Porsche eladási listáját? Az amerikaiak zömét kevésbé érdekli a közlekedés károsanyag-kibocsátása Ismét bányák nyílnak Európában Nem elégségesek az unió klímavédelmi erőfeszítései? Távoli példa bizonyítja: egy jól megtervezett otthon a természettel és a lakók igényeivel is összhangban lehet
Tovább a forrásra: iho.hu
Vissza
Hírfolyam