2020. szeptember 30., Jeromos
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Finnországban bójákkal mérnék a hajók károsanyag-kibocsátását

A hajók károsanyag-kibocsátását figyelő automata, napenergiával működő bóját kezdtek el tesztelni Finnország nyugati partvidékének vizein. A szerkezet segítségével sok más mellett azt is meg lehet állapítani, hogy a hajó megfelel-e a régióban kötelező kibocsátási előírásoknak.

Az állami tulajdonú Arctia által kihelyezett bója a hajózással a levegőbe kerülő légszennyező részecskéket érzékeli, és azt vizsgálja, hogy a hajók megfelelnek-e a Nemzetközi Tengerészeti Szervezet által kiadott kén-dioxid-kibocsátási szabványnak. 

Fotó: Shutterstock

Mint kiderült,

a tengeri levegőminőséget és károsanyag-kibocsátást vizsgáló bója szinte bárhol elhelyezhető, és ha a hajózási útvonal megváltozik, át lehet helyezni.

A bója működését napenergia biztosítja. A finn hatóságok korábban csak a szárazföldről tudták ellenőrizni a tengeren közlekedő járművek károsanyag-kibocsátását.

Neked ajánljuk
Az amerikaiak zömét kevésbé érdekli a közlekedés károsanyag-kibocsátása Az amerikaiak zömét kevésbé érdekli a közlekedés károsanyag-kibocsátása Bemutatkozott a magyar hidrogénüzemű kishajó Már most mennyi minden viseli magán a változó klíma bélyegét! Tünékeny viaszszobrok késztetnek megállásra Floridában
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam