2022. július 4., Ulrik
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Németországban geotermikus energiával állítanának elő akkumulátorokat

Saját lítiumforrásaira támaszkodva a német autóipar versenyképessé válhat az akkumulátorok tekintetében Kínával szemben. A ritka fémet geotermikus erőműben áram- és hőtermeléssel egy időben választják ki a termálvízből.

Németországban jelentős mennyiségű lítium előállítását kezdhetik meg, ami fontos alapanyaga a korszerű akkumulátoroknak, és amelynek előállításáért az európai autógyárak jelenleg főként kínai cégekhez fordulhatnak. A német akkumulátorgyárak így függetlenek lehetnek a fontos alapanyag behozatalától – jelentette a Welt am Sonntag.

A lítiumion-akkumulátorok előállításához szükséges alapanyagot a Felső-Rajna-árok mélyén lévő geotermikus erőművek segítségével állítanák elő. Az EnBW energiaszolgáltató társaság egy geotermikus üzem létesítését tervezi Bruchsalban. Thomas Kölbel projektmenedzser azt nyilatkozta, hogy a lítium-klorid-extrakció (szétválasztás) elég jól működött a laboratóriumban, ezért a következőkben egy demonstrációs üzemben próbálják ki.

Fotó: Shutterstock

A Vulcan Energy kísérleti üzemet tervez létrehozni a Pfalz­werke energiavállalattal együttműködésben. Az insheimi geotermikus erőművet ennek megfelelően bővítik idén. A Vulcan azt szeretné kipróbálni, hogy a lítium-hidroxidot mennyire képes kiszűrni a termálvízből. Mindezt egy nagyobb demonstrációs üzem építése követi 2021-ben. Horst Kreuter, az egyik menedzser bejelentette, hogy

az insheimi kereskedelmi üzem már 2022-ben megkezdheti működését, évente kétezer tonna lítium-hidroxid előállításával.

Egy geotermikus erőmű az áram- és hőtermeléssel egy időben ­lítiumot vagy más nyersanyagokat is termelhet, szén-dioxid kibocsátása nélkül.

Neked ajánljuk
2035 után nem lehet majd új, belső égésű motorral hajtott autót eladni az EU-ban Májusban átlépte az 51 ezret a zöld rendszámos autók száma itthon Lehet, hogy itthon is jön a nyári olcsó bérlet? Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: magyarnemzet.hu
Vissza
Hírfolyam