2021. június 16., Jusztin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Sikeres volt a villanyautók vásárlását támogató pályázat

A klímavédelmet és a gazdaságfejlesztést együtt kell érvényre juttatni, a kettő egyszerre határozza meg a válságkezelés irányát – hangsúlyozta Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára az e-járművek vásárlását támogató pályázat kapcsán.

Kaderják Péter az ITM májusban megjelent kiírását is azzal indokolta, hogy az elektromos autók terjedése a gazdasági és a környezetvédelmi szempontoknak egyaránt megfelel.

A kiírás sikeres volt, 1721 kérelem érkezett, így a pályázatot röviddel a megnyitás után már be is kellett zárni. 

Mint kiderült, a pályázók fele magánszemély, és 96 százaléka 11 millió forint alatti, vagyis magasabb támogatásban részesülő járművet szeretne. Kaderják Péter szerint az eredmény megfelel az ITM várakozásának, hiszen a pályázati feltételek is az olcsóbb járművek térnyerését támogatták, hogy minél többen jussanak környezetkímélő autókhoz.

Fotó: Shutterstock

A kiíráshoz a piac is igazodott, a kezdethez képest a kétszeresére nőtt a belföldi kínálatban 11 millió forint alatti típusok száma – jegyezte meg az államtitkár.   

A döntésről jövő hétfőig értesítik a pályázókat, a támogatói okiratok várhatóan július 20-ig érkeznek meg az érintettekhez. „Az ITM mérlegeli az 5 milliárd forintos keret emelését, és támogatni tervezi az elektromos hajtású kerékpárok vásárlását, valamint a közösségi közlekedés zöldítését ”– ismertette Kaderják.   

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő és Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő üdvözölte, hogy a pályázat sikere felülmúlta a várakozásokat. Ennél is jelentősebb eredménynek tartja ugyanakkor, hogy sok más kormányzati intézkedés és pályázat támogatja a környezet védelmét. „Az egyszer használatos műanyagok tilalma, vagy az újrahasznosítás kiterjesztése is bizonyítja, hogy a kormány határozott célokat tűzött ki a fenntarthatóság érdekében” – fogalmazott. 

A szóvivő szerint elismerést érdemel, hogy

Magyarország az üvegházhatású gázok mérséklése területén az első tíz állam között van Európában, és az egy főre jutó kibocsátás is kedvezőbb az uniós átlagnál.

Megfogalmazása szerint a kormány továbbra is azt szeretné, ha a zöldpolitika nem vezetne az uniós támogatások csökkentéséhez, sem a rezsiköltségek emelkedéséhez.

„A klímavédelem árát nem az emberekkel kell megfizettetni, és nem segít az sem, aki csak szavakban elkötelezett a fenntarthatóság mellett, hiszen eredményre csak a határozott és hatékony cselekvés vezet” – jelentette ki Szentkirályi Alexandra.

Neked ajánljuk
Imádják az elektromos autókat a magyarok A Tesla Model 3 kedvenc a villanyautók között, és a 16. legnépszerűbb személyautó Megszületett a megállapodás: a Fisker gyártja az első elektromos pápamobilt Magyarországon teszteli az új csomagolási fejlesztését a Coca-Cola Ingyenes startup-dizájntáborra pályázhatnak a középiskolások
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam