2021. október 25., Bianka, Blanka
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Tudta? Magyarországon közel 100 évvel ezelőtt is volt elektromos autó

Napjainkban egyre nagyobb sikereket érnek el az elektromos autók, melyek jelentősen csökkentik a közlekedés számlájára írható károsanyag-kibocsátást. A villanyautók története azonban nem mostanság kezdődött: hazánkban közel 100 évvel ezelőtt már gyártottak ilyen járműveket. 

Magyarországon már a 20. század elején is koptatták elektromos autók az utakat.

A Magyar Királyi Posta 1927-ben vásárolta meg első Rába és MÁG villanyautóit, amelyek egészen a 60-as évek elejéig futottak.

15 kW-os motorjait a Ganz-, 1000 Ah-s ólom akkumulátorait a Tudor-gyár készítette. Budapesten már a két világháború között megjelentek a villamos hajtású  elektromobilok, melyekből a posta 1927 és 1931 között összesen 35 darabot vásárolt. A töltést úgy oldották meg, hogy az Egressy úti Járműtelepen berendeztek egy állomást. A masszívnak kinéző autók tényleg azok is voltak, hiszen még az 1960-as években is közlekedett belőlük néhány a fővárosban.

1926-tól 1929-ig gyártották a posta számára a Pe-1 típusú elektromos hajtású autókat  Fotó: Postamúzeum

Magyarországon ilyen típusú gépkocsikat főként szolgáltató cégek használtak, elsősorban a posta. Egykor komplett üzemet rendeztek be a villanyautóknak, és saját áramtermelő-központot is létesítettek. 1960-ban is szolgálatban volt kilenc elektromos jármű – az utolsót 1963-ban selejtezték le.

Neked ajánljuk
Tannistest: idén több mint a fele elektromos Kiderült, hogyan gondolkodnak a hazai villanyautósok Olyan kisautóra vágytál, amely parkoláskor még kisebb lesz? Kék Bolygó Podcast: 9 G-vel repülünk Tarjánban is ültettek fákat a településfásítási programon belül
Tovább a forrásra: alternativenergia.hu
Vissza
Hírfolyam