2022. július 5., Emese, Sarolta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Tudta? Magyarországon közel 100 évvel ezelőtt is volt elektromos autó

Napjainkban egyre nagyobb sikereket érnek el az elektromos autók, melyek jelentősen csökkentik a közlekedés számlájára írható károsanyag-kibocsátást. A villanyautók története azonban nem mostanság kezdődött: hazánkban közel 100 évvel ezelőtt már gyártottak ilyen járműveket. 

Magyarországon már a 20. század elején is koptatták elektromos autók az utakat.

A Magyar Királyi Posta 1927-ben vásárolta meg első Rába és MÁG villanyautóit, amelyek egészen a 60-as évek elejéig futottak.

15 kW-os motorjait a Ganz-, 1000 Ah-s ólom akkumulátorait a Tudor-gyár készítette. Budapesten már a két világháború között megjelentek a villamos hajtású  elektromobilok, melyekből a posta 1927 és 1931 között összesen 35 darabot vásárolt. A töltést úgy oldották meg, hogy az Egressy úti Járműtelepen berendeztek egy állomást. A masszívnak kinéző autók tényleg azok is voltak, hiszen még az 1960-as években is közlekedett belőlük néhány a fővárosban.

1926-tól 1929-ig gyártották a posta számára a Pe-1 típusú elektromos hajtású autókat  Fotó: Postamúzeum

Magyarországon ilyen típusú gépkocsikat főként szolgáltató cégek használtak, elsősorban a posta. Egykor komplett üzemet rendeztek be a villanyautóknak, és saját áramtermelő-központot is létesítettek. 1960-ban is szolgálatban volt kilenc elektromos jármű – az utolsót 1963-ban selejtezték le.

Neked ajánljuk
Májusban átlépte az 51 ezret a zöld rendszámos autók száma itthon Itt az első kép az ősszel érkező Polestar 3 elektromos SUV-ről Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: alternativenergia.hu
Vissza
Hírfolyam