2021. január 19., Márió, Sára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Megérkezett a BMW legújabb villanyautója

30 perc alatt 80 százalékra „tankolható”, hátsókerék-meghajtású, és 460 km-t megy el egy töltéssel – a többi között ezekkel a paraméterekkel mutatkozott be a BMW legújabb, tisztán elektromos reménysége, az iX3.

286 lóerős, 400 Nm nyomatéka van, és hátsókerék-hajtású a BMW iX3-as, mely az 1-esben bemutatkozó hajtásfüggő kipörgésgátlóval (ARB) biztosítja a maximális tapadást. 6,8 másodperc alatt gyorsul 100-ra, a végsebessége pedig 180 km/óra.

188 darab akkumulátorcellából áll az iX3-as 80 kWh-s, 400 voltos aksicsomagja, ennek köszönhetően egyetlen feltöltéssel 460 kilométert képes megtenni a WLTP-szabvány szerint (520 km a NEDC adata).

Egy- és háromfázisú töltés esetén 11 kW töltési sebességre képes, gyorstöltővel viszont már 150 kW-ra, így

a lemerült iX3-as 30 perc alatt 80 százalékosra tölthető.

Fotó: BMW

Útvonaltervezéskor a navigáció figyelembe veszi a töltőállomásokat, így ezzel együtt számolja ki a célba érkezés idejét. Hogy a lehető leghatékonyabb legyen, ezért a navigáció és a szenzorok által érzékelt adatokat is feldolgozza a rendszer. Ezért például egy torlódáshoz érkezve nagy intenzitású energia-visszatáplálásra kapcsol. 

Mint kiderült, a gyártásnál is fontos szerepet játszott a fenntarthatóság, ezért az iX3 emissziós lábnyoma egy átlagos autóhoz képest 30 százalékkal alacsonyabb. Ha pedig a töltésre kizárólag zöldenergiát használnak, akkor 60 százalékkal kisebb terhelést jelent a környezetnek, mint az X3 xDrive20d.

Forrás: BMW Group/YouTube
Neked ajánljuk
Különleges városi cirkáló a Renault-tól Olaszországban nagy sikere van a Fiat 500e-nek Villanyautót gyártana a Baidu Rekordmértékben csökkent tavaly az üvegházhatású gázok kibocsátása az Egyesült Államokban Klímaadaptációs szakemberek képzésének elindítását tervezi a Miskolci Egyetem
Tovább a forrásra: vezess.hu
Vissza
Hírfolyam