2022. január 19., Márió, Sára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Villanybuszokkal gazdagodott Pécs

Tíz új elektromos autóbuszt adtak át Pécsett. Az ősztől forgalomba álló alacsony padlós, légkondicionált, USB-töltőpontokkal felszerelt, 64 ember utast befogadó járműveket 1,7 milliárd forint uniós pályázati támogatásból vásárolta az önkormányzat. 

A projektnek része volt egy, a buszok töltésére, kiszolgálására alkalmas garázs építése is a helyi tömegközlekedésért felelős Tüke Busz Zrt. telephelyén.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára a Pécs főterén tartott átadási ceremónián hangsúlyozta:

2022-től kizárólag elektromos buszok helyezhetők üzembe a 25 ezernél több lakosú magyarországi településeken.

Erre 36 milliárd forint jut a következő évtizedben, a fejlesztéssel elérhető, hogy a buszok fele környezetbarát legyen, a városok pedig környezetbarátabbak.

Fotó: bydeurope.com

„A magyar emberek szívesen választják a környezetkímélőbb megoldásokat, legyen szó szigorúbb szabályokról, újabb fejlesztésekről, és támogatják az erre irányuló kormányzati lépéseket” – mondta az államtitkár, aki arról is szólt, hogy bár a kormány mindent megtesz a tisztább, zöldebb Magyarországért, figyelemmel kell lenni a nemzetgazdasági érdekekre.

„Meggyőződésünk, hogy a költségeket nem a magyar embereknek, a magyar családoknak kell viselniük”– jelentette ki. Szavai szerint a klímaváltozás okozta károkat elsősorban a klímarombolóknak kell megfizetniük, a magyar gazdaságot pedig fel kell készíteni a technológiai átállásra. Mint fogalmazott: „a jövő magyar, high-tech és zöld”.

Péterffy Attila, Pécs polgármestere a buszok beszerzését komoly vívmánynak nevezte a modern, zöld Pécs kialakítása tekintetében. Kiemelte:

a járművek csendesek, nincs kibocsátásuk, hozzájárulnak ahhoz, hogy a város levegője tisztább legyen.

A polgármester szerint Pécs kiváló helyszíne lehet a zöldbusz programnak. Az önkormányzat szeretné, ha a városban is folyna elektromos hajtású csuklós autóbusz tartós tesztüzeme.

Páva Zsolt, a város korábbi polgármestere arra hívta fel a figyelmet, hogy Pécs is gyors technológiai változásnak lehet tanúja, amely a tömegközlekedést is elérte. Utalt arra, a korábbi kormánypárti városvezetés 2012/2013-ban kezdte meg a helyi autóbuszpark cseréjét, de már akkor szükségszerűnek tartották elektromos buszok beszerzését.

Hoppál Péter országgyűlési képviselő azt hangsúlyozta: a buszok átadása demonstrálja, hogy milyen sokat tesz a klímavédelemért Magyarország és Pécs. 

Krenner László, a BYD Europe B.V. közép-kelet-európai értékesítési vezetője arról szólt, hogy a beruházással jelenleg Pécsé a legnagyobb elektromosautóbusz-flotta Magyarországon.

Neked ajánljuk
Nem minden zöld, ami annak látszik: Pécs szigorít a parkoláson Következő fázisába lépett a brüsszeli alacsony kibocsátási zóna PTE: a pécsi a legzöldebb magyarországi egyetem A Stellantis mostantól csak elektromos hajtással kínálja a kisbuszait és nagy autóit Óriási jéghalkolóniára bukkantak a Weddell-tengerben (videóval)
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam