2021. június 23., Zoltán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Szép jövő jósoltak a villanyautóknak

A Deloitte jóslata szerint a világszerte eladott új autók egyharmada az évtized végére tisztán elektromos hajtású lesz. Becslésük szerint 2030-ra évente 31,3 millió darab körül alakulhat a villanyautók értékesítése – ez 10 millióval több, mint amit tavaly januárban vártak.

A globális autópiac 2024-ig várhatóan nem éri el a járványt megelőző szintet, az elektromos járművek értékesítése 2020-ban elérheti a 2,5 millió darabot. 29 százalékos összetett éves növekedési rátával számolva 2025-re 11,2 millióra, majd 2030-ra 31,1 millióra növekedhet az elektromos autók eladása. Ekkor

az újautó-eladások 81 százaléka tisztán elektromos lehet.

A Deloitte a 2019. évi és a legfrissebb előrejelzése közötti különbséget az elektromos járművek iránti kereslet növekedését okozó különböző tényezőknek tulajdonítja, köztük annak, hogy az elektromos autók egyre megfizethetőbbé válnak.

Fotó: Shutterstock

„Az árprémium, ami sok elektromos járműhöz kapcsolódik, elriasztott néhány korai követőt, ám mivel az elektromos autók árai közelítenek a benzinesekéhez és a dízelesekéhez, a leendő vásárlók köre növekedni fog. Az új elektromos járművek szélesebb választéka és a használtak növekvő piaca azt jelenti, hogy az elektromos járművek elérhetőbbé válnak sokak számára” – magyarázta Jamie Hamilton, a Deloitte elektromos autókkal foglalkozó részlegének vezetője.

A villanyautók terjedését ösztönző tényezők közé tartoznak még a különféle kormányzati támogatások, a szigorúbb kibocsátási előírások, illetve a különféle modellek szélesedő választéka is.

A Deloitte felméréséből egyébként az is kiderült, hogy a brit járművezetők fele venné fontolóra, hogy következő járművének egy elektromosat válasszon, ám 33 százalékuk továbbra is aggódik a még csak kiépülőben lévő töltési infrastruktúra miatt. Bízunk benne, hogy az elektromos töltőpontok terjedése ezt a problémát is megoldja. 

Neked ajánljuk
Imádják az elektromos autókat a magyarok Elektromos autók, belföldi akkumulátorgyártás – Nem csak a klímacélok motiválják Joe Bident Megszületett a megállapodás: a Fisker gyártja az első elektromos pápamobilt 1 milliárd dolláros összefogás indíthatja be a megújuló befektetéseket a világ elmaradott térségeiben A biogazdálkodás 2050-re egész Európa élelmiszerigényét fedezheti
Tovább a forrásra: autopro.hu
Vissza
Hírfolyam