2021. január 18., Piroska
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Először szállított utasokat egy tisztán elektromos repülőgép

A légi forgalom a közlekedési szektor legnagyobb szén-dioxid-kibocsátójának számít. Ám a klímaváltozás elleni fellépés ezt a piacot is elérte. Vajon képes egy kis kanadai légitársaság bebizonyítani az egész iparnak, hogy le lehet mondani a kerozinról? 

A megszokott repülőutakhoz képest csupán rövid kiruccanásnak tűnhet a de Havilland hidroplán négyperces útja, mielőtt visszatért volna a Richmond melletti Fraser-folyóra Brit Columbiában. Meglehet azonban, hogy ez a rövid út a légi közlekedés forradalmának kezdetét jelentette. 

A hat utast szállító de Havilland DHC-2 Beavert a magniX technológiai vállalat által épített, kizárólag elektromos meghajtású motorral látták el.

A négyperces tesztút volt az első alkalom, hogy egy tisztán elektromossággal működő utasszállító az égbe emelkedett. 

Fotó: Harbour Air Seaplanes

„Ez az elektromos légi forradalom felé tett első lépés” – büszkélkedett Roei Ganzarski, a magniX vezérigazgatója. A vállalat a kanadai Harbour Air Seaplanes hidroplán-légitársasággal együttműködve alakította át a flotta egyik tagját, hogy fosszilis tüzelőanyagok helyett akkumulátorral működhessen. 

Forrás: Jonathan Hemmerdinger/YouTube

A Harbour Air alapítója és pilótája, Greg McDougall régóta a környezetkímélő alternatívákat szorgalmazza, így számára a tesztrepüléssel hosszú évek munkája ért be. A nagyjából negyven, Vancouver, Victoria és Seattle part menti területeit kiszolgáló, regionális hidroplánt számláló flottából álló Harbour Air elsőként semlegesítette szénlábnyomát Észak-Amerikában. A következő lépés a victoriai termináljuk füvesítése volt, majd 2017-ben a vállalat ötven napelemet és négy, összesen tízezer mézelő méhnek otthont adó kaptárt is felállított. 

Neked ajánljuk
Már tesztelik az Amazon elektromos furgonját Idehaza is rekordot döntöttek az elektromos autók Napelemes távirányító a Samsungtól Az erdőktől a gardróbokig – új ösvényeken a fenntartható divat felé Kampány az egészségügyben dolgozókért
Tovább a forrásra: alternativenergia.hu
Vissza
Hírfolyam