2021. december 4., Barbara, Borbála
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Először szállított utasokat egy tisztán elektromos repülőgép

A légi forgalom a közlekedési szektor legnagyobb szén-dioxid-kibocsátójának számít. Ám a klímaváltozás elleni fellépés ezt a piacot is elérte. Vajon képes egy kis kanadai légitársaság bebizonyítani az egész iparnak, hogy le lehet mondani a kerozinról? 

A megszokott repülőutakhoz képest csupán rövid kiruccanásnak tűnhet a de Havilland hidroplán négyperces útja, mielőtt visszatért volna a Richmond melletti Fraser-folyóra Brit Columbiában. Meglehet azonban, hogy ez a rövid út a légi közlekedés forradalmának kezdetét jelentette. 

A hat utast szállító de Havilland DHC-2 Beavert a magniX technológiai vállalat által épített, kizárólag elektromos meghajtású motorral látták el.

A négyperces tesztút volt az első alkalom, hogy egy tisztán elektromossággal működő utasszállító az égbe emelkedett. 

Fotó: Harbour Air Seaplanes

„Ez az elektromos légi forradalom felé tett első lépés” – büszkélkedett Roei Ganzarski, a magniX vezérigazgatója. A vállalat a kanadai Harbour Air Seaplanes hidroplán-légitársasággal együttműködve alakította át a flotta egyik tagját, hogy fosszilis tüzelőanyagok helyett akkumulátorral működhessen. 

Forrás: Jonathan Hemmerdinger/YouTube

A Harbour Air alapítója és pilótája, Greg McDougall régóta a környezetkímélő alternatívákat szorgalmazza, így számára a tesztrepüléssel hosszú évek munkája ért be. A nagyjából negyven, Vancouver, Victoria és Seattle part menti területeit kiszolgáló, regionális hidroplánt számláló flottából álló Harbour Air elsőként semlegesítette szénlábnyomát Észak-Amerikában. A következő lépés a victoriai termináljuk füvesítése volt, majd 2017-ben a vállalat ötven napelemet és négy, összesen tízezer mézelő méhnek otthont adó kaptárt is felállított. 

Neked ajánljuk
60 új elektromos busz érkezik jövőre 6 megyeszékhelyre a Zöld Busz Programban Vajon a járvány után kevesebbet fognak közlekedni az emberek? 185 kiállítóval és szemléletformáló programokkal megnyitja kapuit a fenntarthatósági expó Vetlényi Alma új kollekciója ha lehet, még zöldebb Katie Patrick: Hogyan mentsük meg a világot
Tovább a forrásra: alternativenergia.hu
Vissza
Hírfolyam