2021. június 21., Alajos, Leila
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Életeket menthetnek a villanyautók

Az amerikai Északnyugati Egyetem által vezetett kutatás szerint az USA útjain lévő, belső égésű autók negyedének elektromos hajtásúakra cserélése évente nagyjából 17 milliárd dollár megtakarítást eredményezne a klímaváltozásból és a légszennyezésből eredő károk elkerülésének köszönhetően. 

A járművek 75 százalékának elektromos modellekkel való helyettesítésével, valamint a megújuló energiaforrások arányának növelésével az energiatermelésben, az éves megtakarítások összege már elérhetné a 70 milliárd dollárt.

A tanulmány egyik szerzője, a klímakutató Daniel Peter szerint

az amerikai járműpark elektrifikálásával évi több százezer idő előtti halálozás lenne elkerülhető,

miközben a szén-dioxid-kibocsátást több százmillió tonnával csökkenthetnék.

Fotó: Shutterstock

A kutatásban a 2014-es járműállományt és annak károsanyag-kibocsátását, az akkumulátorok töltéséhez pedig a 2014-es energiamixet vették alapul. Ezekkel az értékekkel, és azzal számolva, hogy az autótulajdonosok 25 százaléka elektromos típusra váltana, évente 250 millió tonnányi szén-dioxid-emisszió lenne megspórolható – áll a Green Car Congress által összefoglalt kutatásban.

Neked ajánljuk
Megtalálták Szibéria legrégibb, örökké fagyott talaját (videóval) Debreceni diákok nyerték meg a Kárpát-medencei klímavédelmi versenyt Műanyaghulladékból mennyei desszertek?! Jó hírek a kerékpározás világából és hasznos linkek városi bringásoknak Egy app, amellyel játszva tudatos fogyasztóvá válhat
Tovább a forrásra: autopro.hu
Vissza
Hírfolyam