2020. szeptember 22., Móric
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Életeket menthetnek a villanyautók

Az amerikai Északnyugati Egyetem által vezetett kutatás szerint az USA útjain lévő, belső égésű autók negyedének elektromos hajtásúakra cserélése évente nagyjából 17 milliárd dollár megtakarítást eredményezne a klímaváltozásból és a légszennyezésből eredő károk elkerülésének köszönhetően. 

A járművek 75 százalékának elektromos modellekkel való helyettesítésével, valamint a megújuló energiaforrások arányának növelésével az energiatermelésben, az éves megtakarítások összege már elérhetné a 70 milliárd dollárt.

A tanulmány egyik szerzője, a klímakutató Daniel Peter szerint

az amerikai járműpark elektrifikálásával évi több százezer idő előtti halálozás lenne elkerülhető,

miközben a szén-dioxid-kibocsátást több százmillió tonnával csökkenthetnék.

Fotó: Shutterstock

A kutatásban a 2014-es járműállományt és annak károsanyag-kibocsátását, az akkumulátorok töltéséhez pedig a 2014-es energiamixet vették alapul. Ezekkel az értékekkel, és azzal számolva, hogy az autótulajdonosok 25 százaléka elektromos típusra váltana, évente 250 millió tonnányi szén-dioxid-emisszió lenne megspórolható – áll a Green Car Congress által összefoglalt kutatásban.

Neked ajánljuk
Az USA meghódítására készül az olcsó kínai villanyautó Az amerikaiak zömét kevésbé érdekli a közlekedés károsanyag-kibocsátása Napfény segítségével lehetne újrahasznosítani a szén-dioxidot? Lebomló pulóverrel az egyre gyarapodó szeméthalmok ellen ENSZ-közgyűlés: összefogást sürget a világ összes országa
Tovább a forrásra: autopro.hu
Vissza
Hírfolyam