2021. szeptember 29., Mihály
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Bajorország kormányfője is betiltaná a fosszilis autókat

Bajorország kormányfője – Kalifornia példáját követve – 2035-től leállítaná a hagyományos meghajtású autók forgalomba helyezését. Markus Söder szerint a következő másfél évtizednek a fosszilis energia korszakát lezáró átmeneti időszaknak kellene lennie.

„A Kaliforniában választott 2035 nagyon jó dátumnak tűnik erre” – jegyezte meg Bajorország kormányfője, utalva az amerikai szövetségi állam kormányzója, Gavin Newsom minapi rendeletére, miszerint az éghajlatváltozás elleni küzdelem részeként 15 év múlva már csak üvegházhatású gázok kibocsátása nélkül működő autót szabad forgalomba helyezni – erről itt írtunk bővebben.

„Az elektromos meghajtású autók vásárlását támogató prémium bevezetése után ki kell dolgozni egy rendszert a leginkább környezetkímélő belső égésű motorral szerelt autók keresletének élénkítésére is. Be kell vezetni egy recycling (újrahasznosítási) prémiumot vagy csereutalványt, hogy aki most megvásárolja a legmodernebb belső égésű motorral szerelt kocsit, az néhány év múlva hozzájuthasson egy még modernebb autóhoz” – mondta a bajor kormányfő.

Hangsúlyozta, hogy

a klímaváltozás az emberiség történetének egyik legnagyobb kihívása, és a folyamat megfékezéséért mindent meg kell tenni.

Fotó: Shutterstock

Ezt a kötelezettséget a bajor alkotmányban is rögzíteni kell – szögezte le Markus Söder, hozzátéve, hogy a klímaváltozás Bajorországot is erősen sújtja.

A szövetségi kormány – a CSU, a testvérpárt Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) koalíciója – a járvány gazdasági hatásainak ellensúlyozását szolgáló programjának egyik elemeként háromezer euróról hatezer euróra emelte a villanyautók vásárlását támogató állami finanszírozású árkedvezményt, az úgynevezett környezetvédelmi prémiumot, és elindított egy 2,5 milliárd eurós programot a töltőinfrastruktúra fejlesztésére, valamint egy kétmilliárd eurós programot az autógyártók és a beszállítók új meghajtási technológiákkal kapcsolatos fejlesztéseinek támogatására.

Neked ajánljuk
Környezetvédelmi stratégiájának részeként zöldíti gépjárműflottáját a Vodafone Bemutatták a MÁV saját fejlesztésű IC+ első osztályú kocsiját Budapesten Szeptember közepétől fizetnek, akik széthagyják a Mol Bubikat Egységes töltőkkel csökkentené a kényelmetlenséget és a készülékek környezeti lábnyomát az unió Látványos installáció derített fényt a telepes medúzák megejtő és pótolhatatlan világára
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam