2021. szeptember 19., Vilhelmina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Napelemes hajó a Balatonon

Letesztelték a BME Solar Boat Team új napelemes hajóját. A LANA névre keresztelt zéróemissziós vízi jármű szárnyait várhatóan az ősz folyamán szerelik fel.

„Az általunk elkészített hajót először tették vízre. Első körben statikus, süllyedés-, illetve dőlésteszteket végeztek, valamint azt is vizsgálták, hogy nincs-e szivárgás a hajótesten belül” – mondta el a likebalaton.hu-nak  Czibere Szilárd csapatkapitány és az elektromos csoport vezetője. A második nap a napelemek és az elektronika is rá-, illetve bekerült a hajóba, hogy a teljes rendszert tudják tesztelni. Ez azért volt fontos, mert nem szerették volna, ha az elektronikában kár keletkezne egy esetleges szivárgás következtében.

A projektnek még nincs vége: az elkövetkező időszakban több tesztsorozat is lesz, hiszen a megálmodók biztosra akarnak menni, szeretnének megbizonyosodni arról, hogy minden funkció megfelelően működik, illetve hiba esetén megfelelően és időben legyen lehetőségük a felmerülő problémák megoldására.

Fotó: BME Gépészmérnöki Kar/Facebook

Czibere Szilárd azt is elárulta, hogy a hajó nagyobb felületének köszönhetően kisebb a süllyedése, ez azért kedvező, mert szárnyas hajóvá tudják alakítani, ami reményeik szerint ősszel várhatóan megtörténik. 

Mint kiderült, a hajó 40-50 km/h sebességre lehet képes, ami ezekkel a paraméterekkel számottevő sebesség.

Neked ajánljuk
Minden korábbinál több kerékpárt szállítottak idén nyáron a balatoni kompon Nem a csomagkiszállító robotok fogják fenntarthatóbbá tenni az internetes kereskedelmet Rakjunk rendet közös házunk táján! Fiatalok innovatív ötleteit várja a Red Bull Kutyafesztivál népszerűsíti a felelős kutyatartást Budapesten
Tovább a forrásra: hirbalaton.hu
Vissza
Hírfolyam