2021. január 24., Timót
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Napelemes hajó a Balatonon

Letesztelték a BME Solar Boat Team új napelemes hajóját. A LANA névre keresztelt zéróemissziós vízi jármű szárnyait várhatóan az ősz folyamán szerelik fel.

„Az általunk elkészített hajót először tették vízre. Első körben statikus, süllyedés-, illetve dőlésteszteket végeztek, valamint azt is vizsgálták, hogy nincs-e szivárgás a hajótesten belül” – mondta el a likebalaton.hu-nak  Czibere Szilárd csapatkapitány és az elektromos csoport vezetője. A második nap a napelemek és az elektronika is rá-, illetve bekerült a hajóba, hogy a teljes rendszert tudják tesztelni. Ez azért volt fontos, mert nem szerették volna, ha az elektronikában kár keletkezne egy esetleges szivárgás következtében.

A projektnek még nincs vége: az elkövetkező időszakban több tesztsorozat is lesz, hiszen a megálmodók biztosra akarnak menni, szeretnének megbizonyosodni arról, hogy minden funkció megfelelően működik, illetve hiba esetén megfelelően és időben legyen lehetőségük a felmerülő problémák megoldására.

Fotó: BME Gépészmérnöki Kar/Facebook

Czibere Szilárd azt is elárulta, hogy a hajó nagyobb felületének köszönhetően kisebb a süllyedése, ez azért kedvező, mert szárnyas hajóvá tudják alakítani, ami reményeik szerint ősszel várhatóan megtörténik. 

Mint kiderült, a hajó 40-50 km/h sebességre lehet képes, ami ezekkel a paraméterekkel számottevő sebesség.

Neked ajánljuk
Misztikus fényoszlopok jelentek meg több helyen Magyarország felett (videókkal) Elrendelte Biden az Egyesült Államok párizsi klímaegyezményhez való visszatérését Mitől lehet kisebb az online kereskedelem klímalábnyoma? Sokakon segítettek a tatabányai civilek Különleges napelem növényi hulladékból
Tovább a forrásra: hirbalaton.hu
Vissza
Hírfolyam