2021. szeptember 23., Tekla
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ingyen villanybuszozhatnak a nyíregyháziak

Harmadik állomásához érkezett a Zöld Busz Program: novemberben a nyíregyháziak próbálhatják ki, milyen elektromos buszon utazni. A mostantól forgalomba álló tiszta és csendes járművet egy hónapon át ingyenesen használhatják a szabolcsi megyeszékhelyen közlekedők – közölte Kaderják Péter. 

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára kiemelte: a klíma- és természetvédelmi akcióterv részét képező Zöld Busz Programban a kormány 36 milliárd forintot fordít arra, hogy környezetbarát járművek közlekedjenek a nagyvárosokban.

A cél, hogy a 25 ezer feletti lélekszámú településeken nulla vagy alacsony károsanyag-kibocsátású buszok szállítsák az utasokat.

A közlekedészöldítés elengedhetetlen eleme annak, hogy Magyarország teljesítse a 2050-ig vállalt klímasemlegességi célt – áll az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Fotó: Szarka Lajos/nyiregyhaza.hu

A Zöld Busz Programot előkészítő demonstrációs mintaprojektben nyolc vidéki nagyvárosban, köztük Nyíregyházán történik meg az elektromos buszok próbaüzemeltetése. A tesztjáratok egy hónapon át teljesítenek szolgálatot, így gyűjthetők gyakorlati tapasztalatok a jármű- és infrastruktúra-használat terén, az utasok igényeiről.

„Eddig Debrecenben és Békéscsabán bizonyítottak sikeresen különböző típusú elektromos buszok, teljesítve mind a közlekedők, mind a közösségi szolgáltatók elvárásait. Nyíregyházán a CS-PROCESS Mérnöki Kft. által biztosított Ebusco 2.2-es elektromos autóbusz kap lehetőséget a bemutatkozásra” – mondta az államtitkár.

Mint kiderült,  a további buszbeszerzések ösztönzésére november második felében válik elérhetővé a Zöld Busz Program 4,2 milliárd forint keretösszegű pályázata az önkormányzatok és a közszolgáltatók számára.

Neked ajánljuk
Környezetvédelmi stratégiájának részeként zöldíti gépjárműflottáját a Vodafone A Zöld Busz Program hozzájárul klímacéljaink eléréséhez Szeptember közepétől fizetnek, akik széthagyják a Mol Bubikat A világ legnagyobb élőnövény-gyűjteménye a londoni Kew Gardensben van Idén is sikeres volt a takarítási világnap
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam