2022. augusztus 13., Ipoly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Decemberben piacra dobhatják a világ egyik legolcsóbb villanyautóját

Kicsi, megfizethető és tisztán elektromos – ezekkel az erényekkel került reflektorfénybe az olaszok apró villanyautója, a Xev Yoyo. A hírek szerint a járgányt decembertől lehet megvásárolni. 

A kétüléses Xev Yoyo a világ egyik legolcsóbb elektromos autója, amely egy kínai cég és a Torinói Műszaki Főiskola projektjeként valósult meg, és Olaszországban kezdik forgalmazni hamarosan.

A kínai Xev cég márkajelzése alatt fut majd a kocsi, amelynek nagy része 3D-s nyomtatással készült. Ennek kapcsán több figyelemreméltó megoldást is tartalmaz, az egyik, hogy mindössze 57 elemből áll a jármű. A futómű, az ülések és az ablakok kivételével minden látható része 3D nyomtatású, ami a leírásuk szerint 70 százalékos gyártási megtakarítást jelent a hagyományos technológiákkal szemben.

Az aprócska villanyautó mindössze 2,5 méter hosszú és 1,5 méter széles, 450 kilogramm tömegű, akkumulátor nélkül.

Fotó: Xev

10 lóerős villanymotorja 70 km/h-s csúcssebességet, 9,2 kilowattórás akkumulátora pedig 150 kilométeres hatótávolságot biztosít az autónak. Ráadásul ezek az akkumulátorok gyorsan cserélhetők is. Ennek a gyakorlati részét is megoldották, mert partnerséget kötöttek az egyik legnagyobb olasz üzemanyag-forgalmazóval, a Q8-t hálózattal, amelynek töltőállomásain végzik majd a kis méretű akkuk cseréjét.

A mini Xev Yoyo ára 5999 euró lesz az előzetes hírek szerint, és 2020 decemberében már meg is érkezhet az olasz piacra.

Forrás:X-EV Official/YouTube
Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam