2021. szeptember 27., Adalbert
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Megjelent a Zöld Busz Program pályázat

A kormány a Zöld Busz Programban tíz éven át összesen 36 milliárd forinttal támogatja az elektromos autóbuszok beszerzését. Már megjelent az első, 4,2 milliárd forint keretösszegű pályázati kiírás a városi elektromos meghajtású személyszállítási járművek beszerzésére és a hozzá kapcsolódó töltőinfrastruktúra kiépítésére.

Kaderják Péter energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közleményében írt arról, hogy a pályázat keretében a 25 ezernél több lakosú városokban a helyi személyszállítási közfeladatokat ellátó használt, korszerűtlen, rossz környezetvédelmi besorolású autóbuszok cseréjére nyílik lehetőség.

A rossz károsanyag- és szén-dioxid-kibocsátási jellemzőkkel rendelkező járművek helyett

elektromos meghajtású autóbuszok és önjáró trolibuszok beszerzéséhez és továbbfejlesztéséhez kaphatnak vissza nem térítendő támogatást a városok és közszolgáltatók.

Fotó: MTI/Rosta Tibor

A mostani kiírás során a 2020–2021. évi forrásokat összevonva 4,2 milliárd forint keretösszeg áll a pályázók rendelkezésére.

Kaderják Péter úgy látja, hogy az első két évre szánt keret 40-50 darab elektromos autóbusz beszerzéséhez és a kapcsolódó infrastruktúra kiépítéséhez elegendő támogatást nyújthat. A fejlesztések révén a városokban élők jobb minőségű tömegközlekedési eszközökön utazhatnak, csökkenhet a települési zaj- és levegőszennyezés.

Hangsúlyozzák, a Zöld Busz Program további célja hozzájárulni ahhoz, hogy a forgalomba álló autóbuszok minél magasabb hazai hozzáadott értékkel rendelkezzenek. A pályázati felhívás közvetett módon elősegítheti a versenyképes szereplők piaci helyzetének javulását is.

A támogatási kérelmek benyújtására 2021. január 4-től a támogatási keretösszeg kimerüléséig, de legfeljebb 2021. február 4-ig folyamatosan lesz lehetőség. 

Neked ajánljuk
London főpolgármestere bejelentette: már csak elektromos buszokat vásárolnak A Zöld Busz Program hozzájárul klímacéljaink eléréséhez Egy modern klasszikus: elektromos Ikarus busz Budapesten Nádirigókat tanulmányozhatunk Tiszakécskén Saját napot kapott az évben az ökológiai gazdálkodás
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam