2021. június 23., Zoltán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Környezetvédelmi okokból csúszik a Gigafactory építése

Eddigi legnehezebb építkezésébe vágott bele a Tesla, amikor elkezdte a munkálatokat a berlini Gigafactory-val. Az amerikai autógyártó beruházását a német kormány tárt karokkal fogadta, a környezetvédők, illetve a helyiek egy része azonban ennek ellenére sem látja szívesen a Teslát.

Míg a helyiek a Tesláról feltételezett rossz munkakörülmények miatt tüntettek a gyár felépülése ellen, addig a környezetvédők több fronton is támadták az autógyártót.

Szerintük

önmagában az üzem túlságosan sok káros anyagot bocsátana ki, illetve elfogadhatatlan mértékben szennyezheti a vízhálózatot is.

Ezt a támadást sikerült kivédenie a Teslának, hiszen ezek az állítások állítólag alaptalanok voltak. Az viszont már komolyabb cselekvésre kényszerítette Muskékat, hogy a gyár különböző épületei tervezett alapterületeinek egy részét jelenleg erdő borítja, amelyet nem lehet csak úgy elpusztítani.

Fotó: Tesla

A fák kivágását a Tesla úgy teszi majd jóvá, hogy háromszor annyi fát ültet, mint amennyit kivágott. Ez azonban nem minden, hiszen az ottani élővilágra is vigyáznia kell a gyártónak.

A környezetvédők először egy veszélyeztetett denevérfajt féltettek, amely miatt várnia is kellett a Teslának az erdőtlenítéssel. Miután az amerikai gyártó által megbízott környezetvédők biztonságba helyezték az erdőben lakó emlősöket, folytatódhatott a munka.

Közel 37 hektárnyi erdőt már eltüntetett a Tesla, amely helyett az ígéretük alapján több mint száz hektárnyit ültetnek majd a közelben. További 33 hektárnak most ugranának neki, ám ezúttal denevérek helyett hüllők védelmében kellett leállítani a kivitelezést.

Az egyik helyi környezetvédelmi szerv vezetője szerint a Tesla nem volt elég türelmes a kígyók és más hüllők befogásával, hiszen csak két hónapon keresztül „tisztogatták” a kivágni kívánt erdőt. A szakértők szerint ezzel szemben akár két évnyi vadászat után sem lehetnének biztosak abban, hogy nem követel hüllőéleteket az erdőtlenítés. Ráadásul a környezetvédők szerint a Tesla olyan területeken is tervez fákat kivágni, ahol meg sem kezdték a hüllők kitelepítését.

A bíróság ezért felfüggesztette a Tesla engedélyét, az amerikai gyártó munkásai pedig addig nem folytathatják az erdőtlenítést, amíg meg nem bizonyosodnak róla, hogy nem veszélyeztetik hüllők életét.

Neked ajánljuk
Használni fogja a visszapillantó fölé szerelt kamerát a Tesla Zöld Péntek: Kolozsvár péntekenként környezetbarát közlekedésre ösztönzi lakóit A kétirányú töltés első nagyszabású kutatása városi körülmények között A biogazdálkodás 2050-re egész Európa élelmiszerigényét fedezheti A klímával kapcsolatos tudatosság a fiatalok párválasztására is hatással van
Tovább a forrásra: hirek.teslasok.hu
Vissza
Hírfolyam