2021. június 13., Anett, Antal
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

2040-től betilthatják a dízel kamionok értékesítését Európában

Húsz éven belül elektromos, bio-, illetve hidrogén üzemanyagú üzemre állnának át a kamionok – erről írt alá megállapodást az Európai Autógyártók Szövetsége (ACEA), a Potsdami Klímakutató Intézet, a Scania, a Daimler, a Ford, a Volvo, a MAN és a DAF vezetője. 

A megállapodás szerint a közúti teherszállításnak is el kell távolodnia a fosszilis üzemanyagok használatától, és 

a jelenlegi elektromos meghajtáson kívül az üzemanyagcellás teherautókat is előtérbe kell hozni, az ehhez szükséges infrastruktúrát pedig jelentősen fejleszteni kell.

Fotó: Shutterstock

A kamionos cégek és a hozzájuk kapcsolódó iparágak beruházásai mellett politikai döntésekre is szükség van.

Ilyenek a szén-dioxid-kibocsátáson alapuló útdíjrendszer, vagy a szén-, illetve energiatartalom alapján kivetett energiaadó-rendszer bevezetése, ami az egyik leghatékonyabb ösztönző lehet, amíg a dízel ára alacsonyabb az alternatív tüzelőanyagokénál.

Neked ajánljuk
A Volkswagen villanyautói vezették az európai eladási listákat Romániában szelektív hulladékkal is lehet utazni A járvány kevésbé élhetővé tette Európa városait Lélegeztetőgép a mosonmagyaróvári mentőknek A fenntartható és kreatív jövőről is gondolkodhatnak a MANK Múzeumok éjszakájára szervezett programkavalkádjának résztvevői
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam