2022. január 21., Ágnes
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Joe Biden hozhatja el az atomenergia reneszánszát?

Joe Biden elnökségének egyik legfontosabb pontja várhatóan a környezet- és klímavédelem lesz. Fontos szerepet kaphat a nap- és szélenergia, az elektromosautó-gyártás, de várhatóan az atomenergia is. 

Sokan, így az atomipar képviselői is abban reménykednek, hogy Joe Biden klímavédelmi tervében az atomenergia is kiemelt szerepet kap. Az Egyesült Államok leendő elnöke egyébként támogatója a fejlett nukleáris technológiák kutatásfejlesztésének.

A Centrus Energy vezetője, Dan Poneman szerint, akik üzemanyagot készítenek a jövő fejlett nukleáris erőművei számára,

ez egy kiváló lehetőség az Egyesült Államoknak, hogy többévnyi kihívás után végre ismét visszataláljunk a megfelelő kerékvágásba.

Mint ismeretes, az USA-nak 94 hagyományos reaktora van, míg a világon összesen 440 található, de a költségek növekedése miatt további öt zárhat be idén. 

Fotó: Shutterstock

A nukleáris energia elsődleges versenytársai közé az olcsóbb földgáz, illetve a nap- és szélenergia-alapú erőművek tartoznak. Emellett a biztonsági és karbantartási költségek növekedése sem segített az iparágnak, amit részben az esetleges terrortámadásoktól való félelem, illetve a 2011-es fukusimai katasztrófát követő szabályozások okoztak.

Tavaly öt új reaktor működése indult el Kínában, Oroszországban, Fehéroroszországban, illetve az Egyesült Arab Emírségekben – mondta a nukleáris világszövetség (WNA) vezetője, Sama Bilbao Y Leon.

Egyelőre még nem tisztázott teljesen, hogy hogyan akadályozná meg a Biden-féle adminisztráció még több atomerőmű leállását, illetve egyes szakértők a radioaktív hulladékok kapcsán is aggódnak. Ezzel szemben a fejlett nukleáris energia támogatói szerint az újonnan épülő erőművek biztonságosabbak lesznek, és kevesebb hulladékot fognak termelni.

Egy példa az új fejlettebb technológiára a Natrium nevű rendszer, amelyet a GE Hitachi Nuclear és a Bill Gates által alapított TerraPower közösen fejlesztett ki – írja a portfolio.hu.

Neked ajánljuk
Nem elég megtermelni a tiszta áramot, el is kell juttatni a fogyasztókhoz Hálóba gabalyodott, sérült bálnára bukkantak az Antarktiszon Hogyan hasznosulhat a kidobott fenyőfa? Újabb „marhaság” – jelölnék az alacsony gázkibocsátású marhahúst Összefüggés lehet a klímaváltozás és a koraszülések között
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam