2021. szeptember 26., Jusztina, Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Gigantikus akkumulátorgyár épül Iváncsán

Magyarország történetének legnagyobb zöldmezős beruházását valósítja meg az SK Innovation a Fejér megyei Iváncsán, a dél-koreai vállalat 681 milliárd forintos fejlesztéssel új akkumulátorgyárat épít, ezzel 2500 embernek ad majd közvetlenül munkát –  jelentette be Szijjártó Péter. 

A külgazdasági és külügyminiszter elmondta: az SK Innovation Dél-Korea legnagyobb energetikai, vegyipari vállalata, és a világpiac egyik vezető cége az elektromos akkumulátorok gyártásának területén. Első két tengerentúli gyára Komáromban működik, és a vállalat úgy döntött, hogy harmadik európai gyárát is Magyarországon építi fel, ahol elektromos autókba való akkumulátorokat fog gyártani.

A beruházás értéke 2,3 milliárd dollár, soha ekkora zöldmezős, első ütemű beruházás a modern magyar gazdaságtörténetben még nem történt

– hangsúlyozta Szijjártó Péter, aki arról is szólt, hogy a magyar kormány ehhez a beruházáshoz is biztosít pénzügyi támogatást. „Minden bizonnyal ez lesz a magyar beruházásösztönzés történetének legnagyobb egyszeri beruházási támogatása, a pénzügyi támogatás mértékét a véglegesítés után nyilvánosságra hozzák” – fogalmazott.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A beruházás már idén, a harmadik negyedévben elkezdődik, mintegy 700 ezer négyzetméternyi terület érintett első lépésben. Egy ilyen hatalmas gyár megépítéséhez az infrastruktúra fejlesztése is szükséges, ezért a kormány komoly közlekedési és energetikai infrastruktúra-fejlesztési programot hajt végre a dunaújvárosi járásban – jelezte a miniszter, aki kiemelte azt is, hogy a gyár megjelenése a 2500 közvetlen munkahely mellett Iváncsán és az egész dunaújvárosi járásban az ott működő vállalkozások számára újabb beszállítási lehetőségeket teremt, ami újabb munkahelyeket és a növekedés lehetőségét jelenti.

Fotó: Shutterstock

Az SK Innovation és más ázsiai vállalatok beruházásainak köszönhetően Magyarország az elektromosakkumulátor-gyártásban európai éllovassá vált

– mondta a miniszter. A járműipar jelentős megújuláson megy át, az elektromobilitásé, az elektromos autóké a jövő. Aki az elektromos autóipari beruházásokat megnyeri, az a jövőt nyeri meg – hangsúlyozta. Hozzátette azt is, Magyarország főszerepet fog játszani abban, hogy Európa elérje az általa kitűzött klímacélokat.

Jun Kim, az SK Innovation vezérigazgatója elmondta: a két, már felépült és működő komáromi gyáruk bizonyította Magyarország versenyképességét, valamint a kormányzati tisztviselők elkötelezett támogatását. 

Neked ajánljuk
Nagyot gyorsult a zöld rendszámos autók regisztrációja Környezetvédelmi stratégiájának részeként zöldíti gépjárműflottáját a Vodafone 3 év, 40 ezer kilométer villanyautóval Magyarországon Még lehet jelentkezni a kéktúrázás napjára Mutatjuk a 2020-as hazai energiamixet
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam