2021. július 28., Szabolcs
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Jelentősen csökkent a légi forgalom szén-dioxid-kibocsátása

A légi járatok számának csökkenésével szinte megegyezően mérséklődött az európai légtérben a szén-dioxid-kibocsátásuk 2020-ban, de az egyes országokban nagyok a különbségek – közölte az európai légi forgalmi szolgálat, az Eurocontrol.

A légi forgalom szén-dioxid-kibocsátása tavaly Európában 56,9 százalékkal csökkent a 2019-es szinthez képest, a járatok száma pedig 54,5 százalékkal mérséklődött.

Az Eurocontrol ugyanakkor megjegyzi, hogy jelentős eltérések voltak az országonkénti kibocsátáscsökkenésben, úgy, hogy a repülés összes szén-dioxid-kibocsátását az indulási országhoz számítják.

A legtöbb ország az 50-70 százalékos kibocsátáscsökkenési tartományba esett, az eltéréseket a flotta felépítésével,

a repülőgépek korával, a repülési távolsággal, illetve a koronavírus-járvány általi járatcsökkenéssel magyarázza az Eurocontrol.

Fotó: Shutterstock

Az egyes országokat tekintve az áruszállítás erősödése miatt a legalacsonyabb mértékben, 13 százalékkal Luxemburgban csökkent a kibocsátás, ezt követte Belgium, mintegy 30 százalékkal, miután a Belgiumból induló teherjáratok aránya 11 százalékról 25 százalékra nőtt.  

A legnagyobb  szén-dioxid-kibocsátási csökkenés Horvátországban, Csehországban, Izlandon, Montenegróban, Szlovákiában és Szlovéniában volt; Magyarországon 62 százalékot ért el.

A pandémiát megelőzően, 2019-ben az Eurocontrol által követett járatok mintegy 85 százaléka kereskedelmi utasszállító volt, a maradékot az áruszállítás, az üzleti repülés és a menetrend nélküli járatok tették ki.

Neked ajánljuk
Újabb lépés a zöldebb, élhetőbb, egészségesebb Párizsért A Mercedesnél 2030-ra búcsút mondanának benzines és dízelautóiknak Pozsonyból Nyitrára repült a szlovák repülő autó Egyre gyakrabban állnak le az atomerőművek szélsőséges időjárási tényezők miatt A klímaváltozás hatásai a hazai gyümölcsökre
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam