2022. január 16., Gusztáv
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Villanyos gyönyör: megmutatta magát a Lotus elektromos hiperautója

Drámai vonalvezetés, kifinomult formák, zéró emisszió és brutális teljesítmény – a Lotus bemutatta legújabb reménységét, az E-R9 elnevezésű tisztán elektromos hiperautóját.

A rendkívül áramvonalas karosszériájú villanyautó az E-R9 nevet viseli, amiben a betűk az Endurance Racer szavakat jelölik, a szám pedig a márka versenysportmúltjára utal, ugyanis a Lotus csapata egy Mark IX elnevezésű modellben gurult először a hírhedt 24 órás futam pályájára 1955-ben. 

Az E-R9 csupán egy tanulmány, de a gyártó azt állítja, hogy kizárólag olyan technológiákat és megoldásokat demonstrál vele, amelyek vagy a jelenlegi legfejlettebbek a cégnél, vagy a jövőben tervezi megvalósítani. „A Lotus lenyűgöző múlttal rendelkezik egyedülálló megoldások fejlesztésében, ezt már rengetegszer megmutattuk a motorsportban és az utcai autóinkon egyaránt” – mondja Richard Hill, az aerodinamikai fejlesztésekért felelős igazgató.

A Lotus alakváltónak nevezi az E-R9-et, mivel a karosszéria egyes paneljei képesek átrendeződni

az aktív aerodinamika jegyében, akár gombnyomásra, akár a jármű érzékelőinek jelzésére.

Fotó: Lotus

Ennek köszönhetően az egyenesekben csak minimálisan kapaszkodnak a kerekek az aszfaltba, a kanyarokban azonban maximális leszorítóerő segíti a manőverezést. A versenyautó minden kerekét külön elektromos erőforrás hajtja. A villanyautosok.hu szerint szinte biztos, hogy a járgány alapjait a közel 2000 lóerős Evija hiperautóba épített technológia adja.

Számtalan példát látunk arra, hogyan próbál betörni a tisztán elektromos meghajtás a versenysport világába. Egy Le Mans-i verseny esetében azonban a hosszas töltés már nem fér bele, nagy akkuval szerelni az autókat pedig a megnövekedett tömeg miatt nem érdemes. A Lotus úgy képzeli, hogy az évtized végére elterjedhet a bokszutcás akkucsere, amely során éppen olyan egyszerűen pakolják ki és be az akkucsomagot, ahogyan a kerekeket szokás cserélni.

Neked ajánljuk
Még az Antarktiszra is eljutnak invazív fajok a világ minden tájáról 2022-ben is indul a Közös jövőnk környezetvédelmi verseny Tavaszra új életre kelnek a Kis-Sárrét vizesélőhelyei New York törvénnyel vetne gátat a divatipar környezetkárosításának Utazások a földgolyón – A Karib-tenger térség (videó)
Tovább a forrásra: villanyautosok.hu
Vissza
Hírfolyam